Nyheter

Möt de tre finalisterna i Årets tech-tjej 2022

Nu är det klart vilka tre finalister som har gått vidare i årets upplaga av Microsoft Sveriges utmärkelse Årets tech-tjej 2022. Vinnaren koras den 21 april på Universum Awards i Stockholm.
Agnes Shutrick, Olivia Harlin och Roos Bottema har gått vidare i processen i Microsoft Sveriges årliga utmärkelse Årets tech-tjej.

Priset har delats ut i två decennier med syfte att inspirera fler tjejer och unga kvinnor att välja en utbildning och karriär inom tech.

– Det var väldigt svårt för oss i juryn att välja vilka tre av de nominerade som skulle gå vidare till finalen. Alla tio kandidater presenterade unika perspektiv och visioner för en mer jämställd tech-bransch. Därför är jag glad över att vi i år kommer fortsätta samarbetet med samtliga tio i form av ett mentorskapsprogram – och ännu gladare över att äntligen få presentera våra tre talangfulla finalister”, säger Therése Treutiger, huvudansvarig för utmärkelsen Årets tech-tjej på Microsoft Sverige.

Unikt för årets upplaga av Årets tech-tjej är att samtliga tio finalister kommer att tilldelas varsin mentor ur Microsofts nätverk.

Årets tech-tjej erbjuds två mentorskap. Ett med Therése Treutiger som är ansvarig för både utmärkelsen Årets tech-tjej och Microsoft Sveriges verksamhet inom partner, startup och innovation, och ett med Daniel Akenine som är nationell teknikchef för Microsoft Sverige.Vinnaren av Årets tech-tjej 2022 presenteras den 21 april påUniversum Awardssom i år hålls på anrika Nalen i Stockholm

Lär känna årets finalister

Hej Agnes! Berätta mer om dig själv

– Hallå där! Jag läser mitt fjärde år på civilingenjörsutbildningen inom Medieteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. För den som inte hört talas om inriktningen Medieteknik så innebär det mycket programmering men också ett stort fokus på användarens upplevelse. När jag inte pluggar så jobbar jag med den svenska frågesportsappenPrimetime, antingen som programledare eller bakom kameran med själva innehållet. När jag varken pluggar eller jobbar så hänger jag gärna på trevliga barer, spelar Minecraft, läser på min läsplatta och shoppar second hand.

Vad brinner du för inom tech?

– Det senaste året har jag börjat gräva djupare i frontend-utveckling och UX-design. Det är en otrolig känsla att bygga något från grunden med hjälp av kod. Men det roligaste jag vet är konceptutveckling och den kreativa skapandeprocessen. Teknik och kreativitet sätts ofta som motpoler till varandra men jag är helt övertygad om att så inte är fallet. Jag brinner för det kreativa i teknik och tror att vi kan jobba ämnesöverskridande med teknik i större utsträckning än vad vi gör idag.

Vad tycker du behövs göras för att få en mer jämställd techbransch?

– Det finns hundra saker som behöver och kan göras. En stor uppgift är att få fler tjejer att överväga en teknisk utbildning. Jag upplever ingenjörsyrket som slutet –det krävs en personlig inbjudan eller koppling för att lyckas haka på. En vän till mig tipsade om KTH och utan den utsträckta handen hade jag troligtvis inte hittat till tech-världen. Att lyfta fram kvinnliga förebilder är ett sätt att jobba med problemet. Ett annat kan vara att se över utbildningssystemet och fråga sig varför inte fler unga introduceras till teknik genom läroplanen.

Vad gör du för att vara en förebild för unga individer som är intresserade av tech?

– I min roll som programledare på Primetime har jag fått en naturvetenskaplig nisch där jag skapar och leder majoriteten av de quiz som har att göra med matematik, datalogi och liknande. Jag älskar att få förklara och visa att matematik inte behöver vara läskigt eller ogreppbart. Genom att öppet vara intresserad och engagerad kan unga tjejer och killar få upp ögonen för en teknisk utbildning. Jag tycker det är viktigt att visa att den tekniska världen är lekfull och att det finns en oslagbar bredd av områden att fördjupa sig i.

Hej Olivia! Berätta mer om dig själv

– Jag är 21 år gammal, kommer ursprungligen från Luleå men pluggar just nu i Umeå. Jag har alltid varit teknikintresserad, främst inom IT, vilket har lett till att jag valt att plugga till civilingenjör i interaktion och design. Förutom att jag har ett stort intresse för teknik så tycker jag på fritiden om att äta god mat, gå på second hand och lära mig nya saker genom att kika på spännande dokumentärer.

Vad brinner du för inom tech?

– Eftersom jag själv studerar en IT-utbildning så är det just det jag brinner mest för. I en tid där digitala medel finns i alla människors liv på ett eller annat sätt så blir det extra viktigt att ta fram produkter som är användarvänliga och passar alla. Det kan till exempel handla om att det ska vara enkelt att köpa en bussbiljett i lokaltrafikens app, oavsett hur tekniskt kunnig man är. Jag brinner helt enkelt för att skapa teknik som inkluderar!

Vad tycker du behöver göras för att få en mer jämställd techbransch?

– Vi behöver förnya de metoder som idag används för att intressera människor för teknik eftersom de inte lockar den typen av mångfald som behövs för en jämställd teknikbransch. Jag tror dessutom att en stor del av fokuset behöver ligga vid de yngre åldrarna. Då blir det viktigt att exempelvis teknikämnet i skolan är representativt för allt som teknik innebär. Teknik är ju så oerhört mycket mer än bara verktyg och maskiner, men trots det bestod teknikundervisningen som jag och säkert många andra fick i grundskolan endast av det.

Vad gör du för att vara en förebild för unga individer som är intresserade av tech?

– Först och främst att försöka ta plats! Jag tror det är viktigt för unga personer att se människor som ser ut som dem själva inom området för deras intresse. Utöver det försöker jag alltid basera mina val på mina viljor och inte utifrån andra människor, något jag från egna erfarenheter vet kan vara svårt i ung ålder. Man skulle kunna säga att jag försöker vara den teknikförebild jag själv saknat under skoltiden.

Hej Roos! Berätta mer om dig själv

– När jag inte sitter på campus i Lund och pluggar så älskar jag att träna eller hålla på med kreativa aktiviteter. Det kan vara allt från att skriva, redigera klippellerbesöka ett museumpå helgerna. Jag gillar vegansk mat, men matlagning känns fortfarande som en vuxenhobby och jag tror jag är mer av en hobbyvuxen.

Vad brinner du för inom tech?

– Det jag tycker är så kul med tech är att man får förståelse för saker som vi lätt kan ta för givet. Man lär sig mycket om datorer när man börjar programmera, om sensorer och komponenter som används i elektronik när man läser fysikkurser – jag kan göra det här till en lång lista. Det känns som att jag upptäcker nya saker varje dag. Min nyfikenhet stillas aldrig!

Vad tycker du behövs göras för att få en mer jämställd techbransch?

– Jag tror att det är otroligt viktigt att visa upp att man inte måste vara en viss typ av människa. Dels för att få fler unga personer att välja en teknisk utbildning, dels för att människor ska känna sig välkomnaini branschen om de väljer att byta karriärsenare i livet. Om man inte förstår bredden av tech, är det lätt att tro att man måste vara jätteintresserad av matte, har de högsta betygen i klassen i alla teknikämnen eller redan ha programmerat sedan man var 5 år. Så är ju inte fallet!

Vad gör du för att vara en förebild för unga individer som är intresserade av tech?

– För Stiftelsen Womengineer skapar jaginnehåll för unga personer på högstadiet och gymnasiet. Jag intervjuar kvinnor som jobbar inom tech och berättar om deras resa, jag skapar blogg-och Instagraminlägg som handlar om mitt liv som ingenjörsstudent och jag älskar att vara med på gymnasiemässor för att prata om mina intressen och min utbildning. Jag hoppas att minentusiasm för den här branschen smittar av sig!