Nyheter

Svenska Maskinmässan laddar efter uppehållet

Svenska Maskinmässan är tillbaka efter uppehåll för pandemin och den är fulladdad med maskinnyheter, kvalitetstänk och stort fokus på sina besökare. Den 2 till 4 juni är det dags för MaskinLeverantörernas stora event på Solvalla.

– Det finns ett uppdämt behov av att visa upp och se maskinnyheter, säger Gabriel Börjesson, som är mässansvarig. Och han exemplifierar med några av de stora utställarna som just nu storsatsar inför årets mässa; Swecon (Volvo), Zeppelin (CAT), Maskinia (Case, Doosan), Liebherr och EMS Group (Hyundai) för att nämna några.

– Jag kan lova att det kommer att visas upp några riktiga tungviktare som inte visats i Sverige tidigare. Det är fokus på entreprenad, vägunderhåll och bygg. Nytt för i år är att vi har två scener, bland annat en live-studio med inspiration från Almedalen, där det blir intervjuer och debatter med branschfolk och utställare, men också en seminariescen där Maskinentreprenörerna står som avsändare.

Bland seminariepunkterna märks rubriker som ”Framtidens maskinförare – hur få fler att utbilda sig”, ”Konjunkturrapport om hur branschen mår” och ”Den nationella infrastrukturplanen”.

– Det blir också stort fokus på den aktuella frågan om eldrift och hybridlösningar, lovar Gabriel Börjesson.

Invigningstalare för mässan blir Byggföretagens vd, tidigare infrastrukturministern, Catharina Elmsäter-Svärd.

Tredje gången med full kraft

Svenska Maskinmässan startades av branschorganisationen MaskinLeverantörerna 2016 och var tänkt att hållas vart annat år. Den genomfördes därför även 2018, men fick av kända skäl göra uppehåll 2020.

– Nu är vi tillbaka med full kraft och jag kan lova att det blir många nyheter. Alla är laddade, säger Gabriel Börjesson, som samlat 130 utställare och räknar med 12 – 14000 besökare under de tre dagarna 2 – 4 juni, torsdag till lördag, på Solvalla.

På grund av trängsel av andra arrangemang i centrum av Stockholm de här dagarna ordnar arrangörerna busstransporter till och från mässan från Sundbyberg dit tunnelbanan går.

Det kommer att finnas ett demo-område för förevisningar utöver de som sker i utställarnas montrar. Och det blir en tävling i maskinkörning (kompetens och precision) i form av 2022/2023 års upplaga av Caterpillars ”Global Operator Challenge”. Den arrangeras av Zeppelin Sverige och vinnaren under de tre dagarna får åka till en nordisk final i Malaga i oktober.

– På torsdagen har vi en festkväll och då står David Lindgren för underhållningen på scen med Jakob Karlberg ”Fan va bra” som förband.

Grundläggande för arrangören är att mässan ska finnas centralt i Stockholm, ska vara kompakt – man ska kunna gå runt den flera gånger under sitt besök – och besökaren skall känna sig trygg i de affärer man gör med alla utställare, detta då alla är medlemmar i MaskinLeverantörerna.

Många produktgrupper

Svenska Maskinmässan är en renodlad maskinmässa, där samtliga utställare tillhör branschorganisationen MaskinLeverantörerna. Där visas det senaste inom bygg- och anläggningsbranschen. Även bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna står bakom mässan.

Produktgrupperna är många och kan räknas i tiotal, allt från asfaltläggare, bandgrävare, dumprar och gruvmaskiner till tipptruckar, traktorer, vägmaskiner och vältar för att nu läsa av en alfabetisk förteckning.