Nyheter

Saab lanserar Sirius Compact – ger användaren förmåga att lokalisera hot utan att själv bli upptäckt

Saab lanserar den passiva telekrigssensorn Sirius Compact. Lösningen möjliggör spaning  på alla nivåer av taktiska operationer genom att ge användaren förmåga att lokalisera hot utan att själv bli upptäckt. 

Sirius Compact är en kompakt, flexibel lösning, vilket ger nya förmågor och fördelar jämfört med motsvarande lösningar som är såväl större som mer statiska avseende gruppering. Systemet kan enkelt integreras med drönare, fordon, fartyg, master eller bärbara lösningar, vilket innebär att användaren snabbt kan gruppera systemet och anpassa det till situationen.

– Det är utmanande att utföra militära uppdrag i det elektromagnetiska spektrum som råder på det moderna slagfältet. Det som har drivit vår utveckling av Sirius Compact är just behovet att kunna utföra uppdrag på ett diskret och agilt sätt utan att själv bli upptäckt, säger Carl-Johan Bergholm, chef för Saabs affärsområde Surveillance.   

Sirius Compact är modulär och skalbar och kan användas som fristående sensor, som en del i ett sensornätverk eller som komplement till befintliga sensorer. Systemet ger en förbättrad lägesbild genom att upptäcka, klassificera och prioritera  signaler från radar och datalänkar vilket ger användaren förmåga att upptäcka hot utan att själv bli detekterad . Systemet är autonomt och kan samla in information om lägesbilden utan att behöva lagra känslig data i sensorn.

Sirius Compact utvecklas och produceras av Saab i Sverige och Finland, vilket är ett led i Saabs strategi att ytterligare stärka sin närvaro på utpekade marknader utanför Sverige.

Läs mer om Sirius Compact:

www.saab.com/electronicwarfare

Se videon om Sirius Compact:

https://youtu.be/q98lUoO1yWk