Nyheter

Yrkes-SM: Elis Jakobsson och Fredrik Cederlöw är bäst i Sverige inom lastbil och flygteknik

Yrkes-SM i Växjö är avgjort. Sveriges bästa, unga lastbilsförare blev Elis Jakobsson från Nybro efter en hård kamp. I kategorin flygteknik hamnade Fredrik Cederlöw från Båstad överst på prispallen, vilket innebär en möjlighet att åka till Yrkes-VM i Lyon.

Den 10-12 maj tävlade hundratals ungdomar återigen om vem som är bäst på sitt blivande jobb när Yrkes-SM var tillbaka efter två år i träda. TYA stöttade som vanligt de tävlande lastbilsförarna och flygmekanikerna, med Volvo Lastvagnar som sponsor.

Bäst på att köra lastbil

Elis Jakobsson från Nybro stod högst upp på prispallen i kategorin för lastbilsförare, i konkurrens med sju andra unga förare från Tomelilla i söder till Arvidsjaur i norr. Elis tävlade i olika moment som manöverkörning med lastbil, manöverkörning med truck och fick även göra ett teoriprov. Något som han klarade galant.

Det var Elis noggrannhet och fordonskännedom som till slut gav honom segern och gör att han numera stolt kan presentera sig som Sveriges bästa unga Lastbilsförare 2022.

– Det känns fantastiskt, sa en trött men glad Elis Jakobsson.

Detaljer avgjorde flygkategorin

I grenen för flygmekaniker var det till slut Fredrik Cederlöw från Båstad som fick lyfta bucklan. I dagarna tre tävlade de elva deltagarna i moment som komponentbyte på landningsställ och tillsyn av helikopter. Samtliga deltagare höll en enormt hög nivå på, såväl kunnande, som utförande och att det var tillslut små detaljer som avgjorde utgången på tävlingen.

Där blev Fredriks noggrannhet och systematiska arbetssätt så framgångsrikt att han nu kan titulera sig Sveriges bästa unga flygmekaniker 2022, och har möjlighet att medverka på Yrkes-VM 2024 i Lyon.

– Det var nervöst men nu är jag lättad och jätteglad, sa Fredrik efter prisutdelningen.

Vi tog pallplatserna!

Lastbilsförare:

Elis Jakobsson

Felicia Bendroth

Albin Lundberg

Flygmekaniker:

Fredrik Cederlöw

Elias Stjerna Kuttainen

Sebastian Hansson

Fakta: Yrkes-SM

Sveriges största satsning för att öka intresset för yrkesutbildningar. Vartannat år tävlar hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar inom ett femtiotal olika yrken. Under Yrkes-SM koras de bästa och får möjligheten representera Sverige under kommande Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills).