Nyheter

Det gröna elbolaget med timpris

Sista åren har elbolag gjort el timme för timme populärt igen och detta är möjligt tack vare att vi i Sverige kan göra en elpris prognos dag för dag så att konsumenterna vet vad de ska betala på förhand.

Bra miljöval el på timme

Det finns ett elbolag som erbjuder en utmärkt kombination av el på timme och Bra Milljöval el och det är Greenely. De har sannerligen förändrat elmarknaden och även fått en stor konkurrent som uppföljare vid namn Tibber. Även de vanliga elbolagen ställer om och erbjuder nu el på timme men detta blir dyrare än det erbjudande Greenely kör med Elbyte där de bjuder på månadsavgiften. Greenely tjänar pengar på att erbjuda kringprodukter och kan exempelvis sammankoppla laddboxföretag och laddstolpar gentemot din elbil.

Miljövänlig el

El som brukar klassas som miljövänlig är förnyelsebar (el från vindkraftverk och vattenkraftverk), fossilfri el (samma som förnyelsebar el + kärnkraft). Så den elen som inte räknas som miljövänlig är fron fossila källor. Det som gjort att vi sedan efterkrigstiden haft en så pass stor industriell utveckling är tillgången på billig el. Detta har kärnkraftverk till stor del stått för då man kan skruva upp och ned produktionen där utifrån efterfrågan. Nu har vi i Sverige stängt massa reaktorer och satsar på grön el istället. Detta då vi inte vill leva med konsekvenserna av vad som händer om man gräver ner uran för framtiden. Detta är en stor omställning som kommer krävas mer vindkraftsparker och bättre sätt att lagra vatten för att använda till vattenkraftverk. Dessutom finns det även här problem med vad som händer med djurlivet om denna sortens produktion ökar. Greenely som erbjuder bra miljöval el har den här förnyelsebar el fast tar ett större ansvar för djur och natur. Det är väldigt populärt att gå på något som låter bra som Bra Miljöval och deras initiativ går verkligen att applådera då de försöker ta större ansvar för naturen än vanlig grön el. Energiproduktion är en knivig fråga då samhället behöver den men det inte finns något magiskt sätt att tillverka el utan konsekvenser än så länge.

Vad kan man göra som konsument

Det är mycket viktigt att inte hamna på anvisat elavtal som konsument vilket man gör om man flyttar in i en ny bostad och inte väljer el. Om du flyttar inom samma elnätsområde kan du ha turen nog att få med dig ditt elavtal. Det är alltså ett utmärkt tillfälle att byta elavtal när du flyttar. Om du inte väljer vilken elleverantör du vill ha för din elhandel så kommer elnätsbolaget se till så att det elbolag de har avtal med ser till att du får el. Detta då de har en skyldighet att se över så att du har el till din villa eller lägenhet. Att aktivera sig regelbundet och byta när man ser bra elpriser är en stor fördel i jakten på billig el. Detta då aktiva konsumenter alltid har större chans att få ner sina utgifter. Elbyte har en viktig plats som aktör inom elbranschen då vi hjälper konsumenterna på traven med att få ned sitt elpris och effektiviserar processen. Genom att använda vår tjänst för att jämföra elpriser så får du det aktuella elpriset och erbjudanden som maximerar ditt val av elbolag.