Nyheter

Nytt samarbete: TEXEL och Triton utveckla nästa generation elektriska lastbilar

Det svenska innovationsbolaget TEXEL Energy Storage har idag inlett ett samarbete med den amerikanska elbilstillverkaren Triton, för att påskynda utvecklingen av nästa generations hybrida drivlinor för elektriska lastbilar. Syftet med samarbetet är att med hjälp av ny teknik möta efterfrågan på en cirkulär framtid och för att sluta konsumera vår planets resurser.

Idag offentliggör TEXEL Energy Storage sitt partnerskap med Triton i syfte att utveckla nästa generations hybrida drivlinor för elektriska lastbilar, inklusive Tritons semi-truck.

Det svenska företaget TEXEL har tagit fram en ny hybrid-teknologi som lagrar och producerar energi, likt en kombination av litiumbatterier och vätgasbränsleceller. Företagets energilagringsteknik är termokemisk och baseras delvis på användandet av metallhydrider och världens mest utvecklade Stirlingmotor.

– Ett av våra viktigaste fokusområden i utvecklingen av ett nytt batteri och en ny energilagringsteknik har alltid handlat om att vara cirkulära vi måste sluta konsumera vår planets resurser och inte byta ett problem mot ett annat. Jag är glad att ett innovativt företag som Triton med entreprenörer som Mr. Himanshu kan leda vägen i klimatkrisen genom sitt starka åtagande i miljöfrågor, säger Lars Jacobsson, VD och grundare av TEXEL Energy Storage.

TEXEL Energy Storage batteriteknik blev utnämnt till “the success story beyond lithium-ion batteries” av Innovation X-Lab på energikonventet för energilagring vid SLAC i Silicon Valley. TEXEL har idag ett exklusivt licensavtal med Savannah River National Laboratory (SRNL) att kommersialisera den termokemiska teknologin som också är utvecklad och patenterad av SRNL.

– Jag är hedrad över att vara en del av TEXEL, vi behöver snabbt en ny energilagringsteknik för framtiden; TEXEL är framtiden som är här idag. Jag kan inte tänka mig en bättre investering i denna planet. Detta är mitt sätt att betala tillbaka till moder jord för att vistas på denna vackra planet, säger John Paul DeJoria, entreprenör, miljöaktivist och aktieägare i TEXEL. 

Triton Electric Vehicle är ett innovativt amerikanskt bolag som tillverkar en ny klass av elektriska fordon i Indien med planer att expandera globalt. Tritons målsättning är att bli en föregångare bland hård konkurrens om att utveckla de bästa elektriska fordonen med lång räckvidd. Det inledda partnerskapet med TEXEL är ett viktigt steg i rätt riktning för att uppnå detta mål.

Det är en stor ära för Triton Electric Vehicle att samarbeta med TEXEL Energy Storage för att förändra världen, och vi ser fram emot en hälsosam och långtgående relation, säger Himanshu B Patel, VD för Triton Electrical Vehicle.

Den USA-baserade elbilstillverkaren Triton EV har nyligen förvärvat AMW’s fabrik i Bhuj, Gujarat. Anläggningen utgör över 3.7 miljoner kvadratmeter och kommer nu användas av Triton EV för tillverkning av elektriska lastbilar, då företaget vill etablera sig på den indiska marknaden.

TEXEL och Triton avser att inleda sitt gemensamma affärssamarbete under första halvåret 2023 och ser nu över möjliga områden på den amerikanska marknaden. Båda företagen besökte nyligen Waco, Texas som är en ledande stat för att utveckla denna teknologi.