Nyheter

AMV Equipment levererar maskiner och kunnande för tunneljobb

AMV Equipment har levererat produktionsutrustning för tunneldrivning till flera delprojekt på Förbifart Stockholm. Den norska maskintillverkaren finns sedan fem år i Sverige med produktion, service och reservdelshantering.

Filosofin är att arbeta nära kunden under hela projektet eller hela maskinens livslängd.

– Vår filosofi är att vi är samarbetspartner till kunden med ett livscykelperspektiv. Om man köper en maskin av oss så finns vi med och stöttar under maskinens livslängd. Om man i stället hyr så finns vi med under hela det aktuella projektet eller under hela hyrestiden, säger Henrik Gustavsson som är vd på AMV Equipment Sverige.

AMV tillverkar maskiner och produktionsutrustning för alla typer av bergarbete. Tillverkningen sker vid företagets fabrik i Flekkefjord och Askim i Norge. I Sverige finns sedan fem år ett dotterbolag som tillverkar, säljer och hyr ut företagets produkter. AMV erbjuder även service av sina maskiner och reservdelar för den svenska marknaden.

På Förbifart Stockholm har AMV levererat utrustning för tunneldrivning till Implenia i Johannelund, AF Gruppen på Lovön samt till Subterra på Skärholmen. Det är bland annat arbetsplattformar, sprutriggar, injektionsriggar, bultriggar samt bultsättare.

– Utöver produktionsutrustning har vi levererat vattenreningsanläggning till Implenia, en produkt vi tror starkt på för framtiden då vi kan skräddarsy utifrån behovsbild, berättar Henrik.

Köp eller hyra

Han konstaterar att det är ganska unikt att kunna erbjuda både köp och hyra.

– Tunnelprojekt sker ofta i flera faser, och i de olika faserna behövs olika maskiner. Genom att hyra maskiner och endast under den tid den behövs, undviker man att ha dyra egna maskiner som står still och kostar pengar.

Företaget erbjuder serviceavtal med egna tekniker. Servicen sker antingen på plats hos kunden eller så tas maskinen till AMV:s svenska anläggning i Sunne. Om kunden har ont om plats på ett projekt eller när maskiner inte används mellan projekt erbjuder AMV förvaring av maskiner i Sunne.

– Då passar vi på att serva och se till att maskinerna är produktionsdugliga till nästa projekt. En del kunder har egna serviceorganisationer, och då kan vi bistå med experthjälp vid behov.

El eller diesel

Många utländska entreprenörer som kommer till Sverige har ingen egen serviceorganisation, så då sköter AMV Equipment det åt dem. Att serva maskiner och utrustning regelbundet är även ett miljömål.

– Vi vill att utrustningen ska hålla så länge som möjligt, både för kunderna och för oss men även för miljön, understryker Henrik Gustavsson.

Bra för miljön är även att alla AMV:s maskiner är hybrider. De kan antingen köras med el eller med diesel.

– Den möjligheten har vi haft i många år, men det är först nu det blivit en politisk debatt om elektrifiering av anläggningsbranschen. Tunnelbranschen har varit väldigt drivande i elektrifieringen. Vid jobb i tunnel till exempel, är ventilation en stor kostnad. Med eldrivna maskiner kan luftutbytet minimeras vilket spar kostnader samtidigt som det är bra både för medarbetare och för planeten.

Anpassar till kund

Att jobba nära sina kunder är viktigt för AMV. I sortimentet finns basmaskiner som anpassas efter varje kunds önskemål vid behov. Genom ett nära samarbete med utvecklingsavdelning hos AMV AS i Norge ökar resurserna vid framtagandet av kundspecifika lösningar.

Fabriken i Sunne stod klar hösten 2016. Den satsningen var ett resultat av den boom som skett i Sverige med väldigt många stora infrastrukturprojekt på senare år.

– Det var ett strategiskt beslut för att komma närmare den svenska marknaden. Samtidigt ökade företaget sin produktionskapacitet. I Sunne är fokus produktion, service, reservdelar, inköp och administration. Samtidigt har vi nära kontakt med huvudkontoret i Norge, berättar Henrik Gustavsson.

Han påpekar att satsningen i Sverige ska ske bit för bit och genom att bygga kompetens underifrån. När verksamheten startade i Sunne för fem år sedan var det med fem anställda. I dag sysselsätts 25 personer med planer på ytterligare tillväxt.

Kunniga medarbetare

– Vi måste öka produktion och service i samma takt. För det behövs kunniga medarbetare. Vi måste se till att våra anställda har det kunnande som behövs internt, men även att de är förberedda för att kunna åka ut på arbetsplatser hos kunder och känna sig trygga att lösa de olika problem som kan uppstå.

Faktum är att coronapandemin hjälpte AMV i Sverige att skynda långsamt.

– Att gränsen mellan Norge och Sverige var stängd visade sig vara en positiv utmaning. Det gjorde att vi var tvungna att lösa mer själva än om gränsen varit öppen. Det är alltid bra att öva, och månaderna med pandemin har gett oss bred baskompetens och ett bra självförtroende, säger Henrik Gustavsson.

Han konstaterar att AMV är med och tillhandahåller maskiner och produktionsutrustning på de flesta större infrastrukturprojekten i Sverige i dag.

– Vi är stolta över att vara med och bygga Sveriges nya infrastruktur och på så sätt förenkla vardagen för miljontals människor.