Nyheter

Lyxbilarnas elektrifieringsboom ger rekordproduktion i Surahammar

Porsche och Ferrari är två av många exempel på lyxbilsvarumärken som satsat stort på att utveckla egna elbilsmodeller. Bilindustrins elektrifieringsboom ger nu en ny storhetstid för 400-åriga Surahammars Bruk. 

Att allt lever upp igen efter många svåra år beror på att Surahammars Bruk är en av bara fyra tillverkare av den tunna elektroplåt som är avgörande för att minska energiförlusterna i bilarnas avancerade elmotorer (liksom drönare, sladdlösa dammsugare, vindkraftverk mm).

Efterfrågan – och dem kommande bristen år 2025 – gör att produktionen når rekordnivåer i Surahammar. Surahammars Bruk har aldrig tillverkat så mycket tunn elektroplåt.

Idag arbetar man dessutom med att utveckla nästa generations elektroplåt tillsammans med bl a Volvo Cars och Scania.