Nyheter

Sveriges Utrikeshandelsminister besöker GKN Aerospace

Sveriges Utrikeshandelsminister Anna Hallberg besökte under måndagen GKN Aerospace i Trollhättan. Med på besöket var även statssekreteraren Krister Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, Paul Åkerlund, samt ett antal medarbetare i ministerns stab och från Business Sweden.

GKN Aerospace är Sveriges största civila flygindustri. Företaget svarar även för Sveriges bidrag till Europas rymdraket Ariane 6 och utgör en väsentlig förutsättning för att Sveriges Gripen-flygplan ska kunna utföra sin uppgift i att försvara landet varje dag. Över 80% av omsättningen från verksamheten i Trollhättan kommer från export. Företagets produkter finns idag i över 90% av alla nya passagerarflygplan som levereras globalt. Eftersom en specialitet är att göra flygplansmotorer lättare och effektivare så ger exporten ett stort bidrag till att minska flygets klimatpåverkan.

Det fanns med andra ord mycket att diskutera med ministern under besöket. Värdar för besöket var Joakim Andersson som är koncernchef för GKN Aerospace Flygmotordivision samt Martin Thordén som är VD för GKN Aerospace Sweden AB.

Ministern fick besöka flera av GKN:s produktionsverkstäder och tog sig där tid för att stanna och prata med företagets medarbetare. Ministern fick även information om hur GKN ser att additiv tillverkning och digitalisering kommer att förändra branschen framöver. Hon fick också vara med om ett virtuellt studiebesök på Europas rymdbas i Franska Guyana där hon fick bekanta sig med den nya Ariane 6-raketen och GKN:s delar av raketen.

Vi uppskattar verkligen att Ministern besöker oss, säger Martin Thordén. Vi står inför stora utmaningar med utveckling av ny teknik och att göra flyget klimatneutralt, varför det är viktigt att Regeringen förstår vår situation och kan bidra med att skapa rätt förutsättningar för att även fortsatt bygga en konkurrenskraftig verksamhet i Sverige.