Nyheter

En av de största laddanläggningarna för elbilar i Europa

Att Tesla vill lägga till en av sina största Supercharger-stationer till vetenskapscentret på Grålum är ingen slump: E6 söder om Oslo är bland Norges mest trafikerade vägavsnitt. Avståndet till både Oslo och Göteborg är också mycket gynnsamt.

Samtidigt kom det tydliga signaler från Tesla att man ville ha en annan laddstation – inte nödvändigtvis på en bensinmack eller snabbmatskedja, där det finns flera alternativ sedan tidigare.

– Vi jobbar nu med att etablera ett mat- och dryckesutbud, utökade öppettider för toalettbesök och inte minst korta upplevelser som även passar för att ta betalt för kunder som bara är här en halvtimme, säger Endregard.

En ny ”anledning att ta betalt”

Cykelparken utanför science center är mycket populär sedan tidigare och ett utökat utbud kommer även cykelparksgästerna till del. Endregard avslöjar att hans team redan var på god väg att ta fram olika nya upplevelser i samband med utbyggnaden av INSPIRIA Ladepark.

Teslas etablering kommer att göra ”INSPIRIA Charging Park” till en av de största laddanläggningarna för elbilar i Europa.

Laddningsanläggningen utanför INSPIRIA science center är snart en av de största i hela Europa – med hela 75 laddstationer på samma plats. Mer än hälften kommer att vara Superchargers från Tesla

Denna vecka startade fas 2 i bygget av INSPIRIA Ladepark vid Grålum i Sarpsborg. I september kommer så många som 40 nya Tesla Supercharger-laddare att stå klara utanför vetenskapscentret.

– Ett jättelyft för Sarpsborg! Att en aktör som Tesla etablerar en så stor station här kommer att locka många tusen extra besökare varje år. Även om fler bara stannar för att ladda så kommer det att finnas en ny attraktion och ett möjligt skyltfönster för smart city-satsningen i vår stad. Det är långt fler företag än Inspiria som kommer att kunna dra nytta av detta – till exempel hotellet bredvid, kommenterar Sindre Martinsen-Evje, borgmästare i Sarpsborg.

I april öppnade Norges näringsminister Jan Christian Vestre den första delen av INSPIRIA Charging Park, och beskrev den som ”världens kanske smartaste laddpark” (istället för Norges smartaste) – med sina solpaneler, stora batteri och anslutning till Inspiria-byggnaden.

Planerar nya laddningsupplevelser

Att Tesla vill lägga till en av sina största Supercharger-stationer till vetenskapscentret på Grålum är ingen slump: E6 söder om Oslo är bland Norges mest trafikerade vägavsnitt. Avståndet till både Oslo och Göteborg är också mycket gynnsamt.

Samtidigt kom det tydliga signaler från Tesla att man ville ha en annan laddstation – inte nödvändigtvis på en bensinmack eller snabbmatskedja, där det finns flera alternativ sedan tidigare.

– Vi jobbar nu med att etablera ett mat- och dryckesutbud, utökade öppettider för toalettbesök och inte minst korta upplevelser som även passar för att ta betalt för kunder som bara är här en halvtimme, säger Endregard.

– Teslas Superchargers kommer att komplettera vår laddpark på Inspiria. Med den kan vi täcka de flesta laddningsbehov – även de som behöver ladda snabbt. Det här ger helt nya möjligheter för helt andra målgrupper vilket ger oss möjlighet att tänka lite nytt och motståndskraftigt, säger en mycket nöjd Geir Endregard, föreståndare för INSPIRIA science center.

– INSPIRIA Charging Park kommer att bli en av de största och smartaste laddanläggningarna i Europa, men det är ett resultat av ett gott samarbete mellan många lokala aktörer. Det händer mycket bra i Østfold och det här är ett exempel på hur det går att tänka stort även här, avslutar Inspiria-direktören.