Nyheter

Varvsbron vinner internationellt bropris

Den nybyggda Varvsbron i Helsingborg tilldelas det internationella bropriset Eugene C. Figg Jr. Medal. Prisutdelningen äger rum på The International Bridge Conference i Pittsburg i mitten av juli. Bland tidigare års pristagare är bland annat broar i Kina, Irland, USA, Frankrike och Vietnam.

Det internationella bropriset är uppkallat efter Eugene C. Figg, en amerikansk ingenjör som uppförde många kända konstruktioner under sin livstid, framförallt bro- och betongbyggnader. Enligt juryns utlåtande tilldelas Varvsbron priset för en enastående prestation inom brobygge som, genom vision och innovation, har blivit en ikon i staden den är designad för – Helsingborg.

– Vi är riktigt stolta över att vinna det här prestigefyllda internationell priset. Det är ett viktigt erkännande av det gedigna arbete som under flera år ligger bakom designen och brobygget. Varvsbron är verkligen ett nytt landmärke i Helsingborg och jag vill passa på och ge stor eloge till arkitekten Stephen James och alla kollegor och samarbetspartners som bidragit till ett lyckat projekt, säger Marie Holmqvist, avdelningschef för stadsmiljöavdelningen på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

Bakgrund

Varvsbron invigdes i slutet av september förra året och knyter ihop den nya stadsdelen Oceanhamnen med Helsingborgs centrum och centralstation. Varvsbron är ritad av den engelske arkitekten Stephen James för Ramboll. Den är tekniskt avancerat och tog två år att bygga.

Bron väger 552 ton och är 221,5 meter lång. 88 procent av alla plåtbitar är unikt tillskurna med en ritning för varje unik plåtbit. 3 000 ståldetaljer med individuell geometri har producerats. Ljuset på bron styrs av solens upp- och nedgång genom ett astrour. Det normala färgtemat på bron är vitt.

Vid högtider, som till exempel jul och påsk, finns det möjlighet att färgsätta bron med andra färgteman. Bron är en viktig länk som gör att gående och cyklister från centrum och Oceanhamnen kan nå bostäder, kontor, tåg, bussar och färjor på någon minut.