Nyheter

Steerprop levererar ett komplett propellersystem – det första av sitt slag, till fartyg som installerar vindkraftverk

Steerprop, industriell designer och tillverkare av högpresterande propellersystem har fått en stororder på ett komplett propellersystempaket för ett toppmodernt fartyg som används vid installationer av vindkraftverk (Wind Installation Vessel, WIV). Ordern bygger på Steerprops omfattande support och framgångsrika meritlista när det gäller att leverera ändamålsenliga Offshore Renewables-lösningar.

Beställningen gjordes i maj 2022 av Sembcorp Marine Ltd, baserad i Singapore, som har säkrat ett kontrakt för byggandet av fartyget för Maersk Supply Service Danmark. Steerprops erfarna specialister har arbetat i nära samarbete med Sembcorp Marine under hela designprocessen.

– På Steerprop är vi engagerade och vill arbeta nära våra kunder i alla designstegen i varje projekt. Denna typ av samarbete möjliggör att den optimala lösningen för de specifika tillämpningsområdena och driftsförhållandena skapas, säger Olli Knihti, försäljningschef på Steerprop. I detta projekt är det en stor styrka att vi kan leverera ett brett utbud av högkvalitativa lösningar som uppfyller de senaste designkraven och de operativa behoven. Vi kan också stödja kunder under fartygets hela livscykel med vår Resolve to Perform-metod.

Företagets leverans omfattar sex kanalförsedda och L-drivna Steerprop azimutpropellersystem, med en effekt på 4500 kW, samt två stycken 900 kW Steerprop Tunnel Thrusters för dynamisk positionering, manövrering och transitering. För att stötta en säker och pålitlig drift med låga livscykelkostnader ingår även Steerprop Care tillståndsövervakning som en del av paketet.

Det WIV-fartyget som propellersystemen ska användas på är av typen jack-up (självlyftande) och den har en banbrytande ny design med ett lastöverföringssystem patenterat av Maersk Supply Service. Designen tar också hänsyn till behovet av att arbeta säkert och effektivt under de hårda havsförhållanden som fartyget sannolikt kommer att möta när det används i projektet Empire Offshore Wind, till havs på USA:s östra kust. Dessa förutsättningar ställde höga krav på propellersystemets effektivitet och tillförlitlighet, som Steerprop kan leverera på.

Senior Vice President på Sembcorp Marine Rigs & Floaters, Wong Teck Cheong:

– I samarbete med Maersk Supply Service kommer Sembcorp Marine att designa och bygga en WIV som kan arbeta med en hög effektivitetsnivå och hantera nästa generations vindkraftverk som skalas upp i storlek med längre och lättare rotorblad och högre torn. Fartyget är konstruerat för att klara installation av större strukturer och för att säkerställa drifteffektivitet av vindturbininstallationer. Steerprops propellrar kommer att spela en ytterst viktig roll i att möjliggöra denna effektivitetsnivå.

– På Maersk Supply Service är vi fast beslutna att använda vår förmåga och vårt tankesätt för att stödja utvecklingen av vindkraftssektorn till havs. Detta innovativa koncept bygger på vår maritima expertis för att säkerställa en mer effektiv installation av vindkraftsparker. Propellerpraketet kommer att vara centralt för effektiv drift och ska levereras av Steerprop, som har en stark meritlista inom offshoresektorn, och vi ser fram emot ett positivt samarbete med dem, avslutar Frederik Smidth, Chief Technical Officer på Maersk Supply Service.

Illustration: Maersk Supply Service

Illustrationsbild av fartyg som installerar vindkraftverk. Ett samarbete där Steeprop är leverantör av propellersystem.