Nyheter

Ny rapport: Svenska företag fortsätter expandera trots sämre ekonomi och leveransproblem

Hälften av alla svenska IT-beslutsfattare planerar att expander under de kommande tolv månaderna, till antingen en ny stad (15 procent), ett nytt land (31 procent), eller en helt ny region (19 procent). Detta trots att det finns stora utmaningar.

Det visar en ny internationell oberoende undersökning genomförd på uppdrag av Equinix –  Equinix 2022 Global Tech Trends Survey.

Utmaningar för leveranskedjor lyfts fram som ett särskilt problemområde. 32 procent säger att deras verksamhet plågas av problem med globala leveranskedjor, medan 34 procent anger den globala bristen på chipp som ett hot mot deras verksamhet.

Pandemin fortsätter ha en betydande inverkan på företagens digitala strategier. Över hälften av IT-ledarna i Sverige (61 procent) säger att de accelererar sitt företags digitala utveckling på grund av pandemin. Faktum är att nästan hälften (47 procent) anger att deras IT-budgetar har ökat som ett direkt resultat av att gamla IT-lösningar används. Det innebär till exempel svårigheter med anpassning till förändrade behov. Majoriteten av de tillfrågade (67 procent) tror att de förändringar av tekniklösningar under pandemin är här för att stanna, med behov av investeringar som följd.

Fokus på hållbarhet: 63 procent säger att de mäter och aktivt försöker begränsa miljöpåverkan från sin IT-utrustning. 44 procent kommer bara att arbeta med IT-partner som kan uppfylla viktiga mål för att minska sina koldioxidutsläpp. Faktum är att 49 procent uppger att hållbarhet nu är en av deras organisations viktigaste drivkrafter, med åtaganden för att uppfylla vetenskapsbaserade mål.

– Det är verkligen positivt att svenska företag går stadigt framåt med sina expansionsplaner både lokalt och internationellt. Interconnection, moln och 5G spelar fortsatt en nyckelroll för IT-ledare och deras företag. Jag särskilt imponerad av det fokus som läggs på hållbarhet. 63 procent av företagen uppger att de mäter och aktivt försöker begränsa miljöpåverkan från sin IT-utrustning, vilket är ett stort framsteg, säger Maria Sundvall, VD, Equinix Sverige.

En betydande oro kring cybersäkerhet är värd att notera. Att säkerställa säkra uppkopplingar är affärskritiskt, särskilt i en tid av ökande globala hot. 74 procent av de tillfrågade anger att bättre cybersäkerhet är en nyckel för digitalisering. 76 procent säger att det är viktigt att följa lokal datalagstiftning, medan 70 procent betonar behovet av att framtidssäkra sina företag. Enligt IT-specialister var de mest fruktade hoten cyberattacker (53 procent), intrång och dataläckor (båda 50 procent).

Global Tech Trends Survey finns i att ladda ner på följande länk Equinix 2022 Global Tech Trends Survey

Om undersökningen

Den oberoende studien, genomförd på uppdrag av Equinix, har tillfrågat 2 900 IT-beslutsfattare i olika företag över hela Amerika (Brasilien, Kanada, Colombia, Mexiko, USA), Asien-Stillahavsområdet (Australien, Kina, Hongkong, Indien, Japan, Singapore, Sydamerika). Korea, och EMEA (Bulgarien, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna, Nigeria, Polen, Portugal, Sydafrika, Spanien, Sverige, Schweiz, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Storbritannien). Respondenterna deltog i Dynatas onlinepane och undersökningen genomfördes digitalt mellan 1 mars 2022 och 29 mars 2022.