Nyheter

Världens första anläggningsmaskin i fossilfritt stål

Det var ingen slump att premiären för världens första anläggningsmaskin i fossilfritt stål ägde rum i NCC:s största och mest moderna stentäkt i Södra Sandby i Skåne. Stenen har en avgörande roll för hela bygg- och anläggningsbranschen och med den nya anläggningsmaskinen visar Volvo CE (Construction Equipment) och ståltillverkarna SSAB att branschen går mot en framtida hållbara maskinutveckling.

Täkten har funnits i cirka 100 år och producerar cirka en miljon ton sten årligen. Fram till 2028 kan NCC med den nya dumpern i fossilfritt stål fortsätta producera sten för tillverkning av betong, grön asfalt, grundläggning av fastigheter och infrastruktur med mera.

– Utan sten hade vi inte kunnat utveckla samhället. Det finns fortfarande stort behov av berg och vi arbetar för att göra processen så hållbar som möjligt. Vi effektiviserar och utvecklar verksamheten för att minska energiåtgången. Utöver biobränsle har vi tittat på hållbar maskinutveckling och nu är vi här, säger Ylva Lagesson, affärsområdeschef på NCC Industry.

Utgångspunkten för tillverkning av anläggningsmaskin i fossilfritt stål startade med FN:s klimatkonferens Stockholm+50 då USA.s klimatsändebud John Kerry flaggade för ytterligare ansträngningar inom bygg- och anläggningssektorn måste göras för att uppnå en fossilfri framtid.

– Vi har jobbat med hållbarhetsfrågor länge och var tidiga med att börja tillverka elektriska kompaktmaskiner (2018). Nu med dumpern, tillverkad i fossilfritt stål har vi åter igen visat att vi är kapabla att ta fram lösningar som är bra för klimatet och planeten. Alla dessa hållbara innovationer, produkter och helhetslösningar visar att det går att göra skillnad, säger Melker Jernberg, vd Volvo Construction Equipment.

För NCC är hela värdekedjan 2040 viktig. Genom att driva på teknikutvecklingen är den nya anläggningsmaskinen i fossilfritt stål ett steg av flera för en hållbar stenvärld.

– För att minska koldioxidutsläppen i anläggningsbranschen måste vi jobba med tekniken och automatiseringen. Istället för att tuta när lasten är klar arbetar vi till exempel med uppkopplade fordon för att effektivisera lastning och bortforsling av schaktmassor vid bygget av Västlänken invid Centralstationen i Göteborg. Det har gjort att vi lyckats minska antalet transporter markant från projektet och därmed även koldioxidutsläppen, tillägger Ylva Lagesson.

PÅ bilden: Världens första anläggningsmaskin tillverkad i fossilfritt stål gjorde entré i NCC:s stentäkt i Södra Sandby, ett stenkast från Lund i Skåne. Ylva Lagesson, affärsområdeschef på NCC Industry, och Melker Jernberg, vd Volvo Construction Equipment, menar att detta är första steget för fler anläggningsmaskiner i fossilfritt stål som minskar klimatpåverkan.

Foto: Kim Hall