Nyheter

Granbarkborrarna är tillbaka – stort ekonomiskt bortfall kan vänta

En ny våg av granbarkborrar är här och nya angrepp är att vänta, menar Skogsstyrelsen. Skadeinsekten kan förstöra flera miljoner kubikmeter skog, vilket i sin tur kan leda till ett ekonomiskt bortfall om flera miljarder kronor.

Nu uppmanas skogsägare att avlägsna angripna träd, något som ska förenklas med hjälp av AI-teknologi.

Effektiva motorsågar möjliggör produktiv skogsindustri

Skogsindustrin tillhör en av landets viktigaste näringar. Förutom att den skapar mängder av jobbtillfällen spelar dess produkter även stor roll för utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle. I dag finns det goda förutsättningar för skogsindustrin, bland annat med anledning av de moderna verktyg som finns att tillgå.

Effektiva motorsågar från Husqvarna och Stihl, till exempel, kan kompletteras med en lång rad tillbehör såsom slipar, sågbockar och sågkedolja. På så sätt kan de kan de förenkla och öka produktiviteten inom flertalet olika typer av arbeten i skogen.

Granbarkborren ett hot mot skogen

Men nu har Skogstyrelesen tillsammans med många skogsägare identifierat ett hot mot skogen och industrierna. Nu rapporteras det nämligen om att man fångat upp årets andra generation granbarkborrar – en cirka fyra millimeter lång skadeinsekt som med hjälp av sina taggar kan gnaga sig in i granar och förstöra dem. Nästan samtliga län i södra Sverige vittnar om ökad svärmning och många har upptäckt angrepp mot träd.

Insekten angriper främst granar som har fällts och ligger kvar, exempelvis på grund av hård vind. En av de främsta anledningarna till att granbarkborrarna har kommit fram igen är dock den varma och torra sommar som har varit i Sverige. Träd som utsätts för stress, vilket bland annat kan ske under torka, är även det ett lovligt byte för granbarkborrarna.

Flera miljarder kronor i ekonomiskt bortfall

År 2019 förstörde granbarkborrarna upp mot sju miljoner kubikmeter skog. Under förra årets svärm av granbarkborrar beräknades skadan vara ännu större, då hela åtta miljoner kubikmeter blivit angripet. Än så länge är det inte möjligt att säga exakt hur stor skada den nya svärmningen av granbarkborrar kan komma att orsaka.

Det ekonomiska bortfallet som den förstörda skogen motsvarar beräknas till flera miljarder kronor per år sett till hela landet. För att minimera skadeinsektens påverkan på skogen uppmanas nu skogsägare att hugga ner och avlägsna angripna träd snarast möjligt.

Artificiell intelligens för att upptäcka skadad skog

Liksom utvecklingen av verktyg för skogsarbetare går framåt gör lösningarna för att bekämpa granbarkborrarna detsamma. Det är skogsindustriföretaget Holmen som har tagit ett kliv mot en modern och digital lösning, då man har utvecklat en algoritm för att komma till bukt med problemet.

Verktyget baseras på artificiell intelligens (AI) och har försetts med stora mängder data och satellitbilder, för att algoritmen på egen hand ska kunna framställa tillförlitliga resultat. Algoritmen ska kunna visa skog som skadats av granbarkborrar på en karta. Detta ska göra det enklare för skogsägare att åtgärda problemet i tidigare skede, vilket ska leda till att mängden skadad skog och det ekonomiska bortfallet minskar.