Nyheter

Steffen Haack – ny VD för Bosch Rexroth AG

Med början 1 augusti 2022 är Dr. Steffen Haack VD för Bosch Rexroth AG, världens ledande leverantör inom industriell automation och mobilhydraulik.

Haack har varit verksam inom Bosch Rexroth sedan 2001 och efterträder Rolf Najork, som nu koncentrerar sig på sin roll som styrelseledamot i Robert Bosch GmbH.

– Jag är övertygad om att Bosch Rexroth under ledning av Steffen Haack kommer hantera de framtida utmaningarna inom sina verksamheter på ett utmärkt sätt, säger Filiz Albrecht, VD för Robert Bosch GmbH och ordförande för Bosch Rexroth.

– Steffen Haack känner Bosch Rexroths kunder och medarbetare mycket väl och är en erkänd expert inom kundorienterad innovation.

När det gäller avgående VD, Rolf Najork, tillägger Filiz Albrecht:

– Jag vill tacka Rolf Najork för hans ledarskap, med vilket han sedan 2016 format Bosch Rexroth till en mycket framgångsrik del inom Bosch-koncernen.

– Under sin tid som VD har han omvandlat företaget på ett genomgripande sätt. Tillsammans med ett globalt team har han på ett hållbart vis ökat innovations- och konkurrenskraften i verksamheten och samtidigt skapat en stark kultur av kundorientering, samarbete och prestanda. Bosch Rexroth är mycket väl förberett för framtiden.

Förutom sin roll som VD för Bosch Rexroth AG har Rolf Najork sedan januari 2019 också varit styrelseledamot i Robert Bosch GmbH.

Steffen Haack har en doktorsexamen i vätsketeknik och började sin karriär på Bosch under 1996. Sedan 2001 har han tagit på sig olika uppgifter på Bosch Rexroth, inom både fabriksautomation och hydraulik. Under åren 2015 till 2017 var han medlem i styrelsen och från 2017 till slutet av 2021 ledde Steffen Haack affärsområdet Industrial Hydraulics. I januari 2021 återgick han till styrelsen och tog samtidigt ansvaret för hela utvecklingsverksamheten inom Bosch Rexroth och produktområdet New Business.

Vid sidan av sin yrkesverksamhet är Steffen Haack ordförande för branschorganisationen Fluid Power inom VDMA (tyska föreningen för maskin- och anläggningsteknik) och medlem i den rådgivande styrelsen ”Deutscher Maschinenbau-Gipfel”, ett tyskt toppmöte för ledande branschföreträdare inom området maskinteknik.

Som VD behåller Steffen Haack sitt ansvar för produktområdet New Business och från Rolf Najork övertog han ledningen för den del inom företaget som ansvarar för ”strategy, business development och benchmarking”. De övriga fyra styrelseledamöterna inom Bosch Rexroth – Holger von Hebel, Thomas Donato, Reinhard Schäfer och Dr. Marc Wucherer – har behållit sina tidigare ansvarsområden, vilket innebär att styrelsen reducerats till fem ledamöter.

När det gäller hans nya roll säger Steffen Haack:

– Jag ser fram emot att tillsammans med vårt globala team driva den dynamiska utvecklingen av Bosch Rexroth framåt med inriktning på den fortsatta utvecklingen och hållbarheten av våra produkter och lösningar, stärkandet av globala leveranskedjor, vårt företags konkurrenskraft eller vidareutveckling av vår starka kultur.

Under senare tid har Bosch Rexroth ytterligare intensifierat utvecklingen av sin produktportfölj och sin regionala närvaro. Företaget har bland annat genomfört förvärvet av kollaborativa robot tillverkaren Kassow Robots ApS i Köpenhamn och USA-baserade hydraulikspecialisten HydraForce.

Under verksamhetsåret 2021 ökade Bosch Rexroths orderingång till cirka 7,5 miljarder Euro, vilket är ett rekord. Samtidigt uppgick försäljningen till cirka 6,2 miljarder Euro. För verksamhetsåret 2022 som helhet förväntas en ökning av såväl orderingång som försäljning. Bosch Rexroth har cirka 31 100 medarbetade fördelade över hela världen.