Nyheter

CONTAINERLARMET HAR GÅTT. IGEN. DET VAR ANDRA NATTEN I RAD DÅ LARMET HADE GÅTT

Över 8000 anmälda byggstölder och den kraftiga ökningen av antal inbrott på byggarbetsplatser fortsätter. Läs Ivans och våra kunders egna berättelser om hur de satte stopp för inbrott i sina containrar.

Ivan väcks klockan 02.34 av en larmavisering från sin mobiltelefon. Containerlarmet har gått. Igen. Det var andra natten i rad då larmet hade gått. På sin mobil ser Ivan en bild på tjuven som står och kapar låsbommen. Inte nu igen. Nu var det bråttom. Ivan hoppar snabbt i kläderna och sätter sig i bilen och kör mot byggarbetsplatsen. Samtal från larmcentralen bekräftar att inbrottsförsök pågår och polisen är på väg till platsen. Ivan anländer till byggarbetsplatsen tillsammans med sin kollega 20 minuter senare. Polisen var redan där och tjuven har sprungit från platsen. Framför containern ligger tjuvens verktyg i en hög. Inbrottstjuven lyckades ta sig in i containern men stoppades tack vare att denna container hade en säkerhetsbur och containerlarm.

Men så har det inte alltid varit för Ivan och STHLM ByggAlliance. Några veckor tidigare drabbades de av ett containerinbrott där verktyg och maskiner stals för över 500 000 kronor. Bygget drabbades av stillestånd då 18 byggarbetare kunde inte fortsätta sitt arbete, vilket också är en stor kostnad. Vad kunde man göra för att slippa få inbrott igen?

SÄG HEJ TILL IVAN PÅ STHLM BYGGALLIANCE

Stockholmsföretaget STHLM ByggAlliance grundades 2011 av Ilya Osin med inriktning på bygg och plattsättning mot ny-, till- och ombyggnation av fastigheter och bostäder, i egen regi. Men de är även underentreprenör till bland annat Skanska, NCC, Serneke, MVB, Metrolit och M3 Bygg. Bolaget har över 100 anställda och verkar över hela landet med fokus på storstadsregionerna Stockholm och Göteborg.

VILKEN ÄR DIN ROLL PÅ FÖRETAGET?

Jag arbetar som operativ chef och ansvarar för process- och affärsutveckling. Jag ansvarar även för våra projektledare och platschefer. Vi har idag 6 projektledare och 6 platschefer på bolaget och varje projektledare leder 2–3 projekt samtidigt.

VAD ÄR FOKUS FÖR DIG I DIN ROLL?

Min roll är skapa struktur och effektivitet i vårt operativa arbete för att säkerhetsställa kvalitet och lönsamhet i alla leveranser mot våra kunder.

”Vi drabbades av flera inbrott på kort tid. Bland annat drabbades vi av ett containerinbrott där vi blev av med verktyg och maskiner för över 500 000 kronor. Bygget drabbades av stillestånd då 18 byggarbetare kunde inte fortsätta sitt arbete.”

VARFÖR BÖRJADE NI TITTA EFTER SÄKERHETSCONTAINER?

Vi drabbades av flera inbrott på kort tid. Bland annat drabbades vi av ett containerinbrott där vi blev av med verktyg och maskiner för över 500 000 kronor.

VAD GJORDE ATT NI TILL SLUT VALDE CONTAINERTJÄNST?

Det var ett enkelt val. Containertjänst är störst och bäst på containrar. Vi har hyrt olika typer containrar av Containertjänst under de senaste fyra åren. Jag kände till att de hade säkerhetscontainer så jag ringde till vår säljare.

”Vi är väldigt nöjda. Säkerhetscontainern har stoppat och avbrutit två inbrottsförsök.”

VAD ÄR RESULTATET SÅ HÄR LÅNGT?

Vi är väldigt nöjda. Säkerhetscontainern har stoppat och avbrutit två inbrottsförsök.

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN MED CONTAINERTJÄNST OCH CONTAINERLÖSNINGEN?

Det har fungerat bra. Efter inbrottsförsöken fick vi snabbt ut nya låsbommar så att vi kunde fortsätta att arbeta som vanligt. Jag vill även lyfta vikten av containerlarmet. Larmet är riktigt bra. Att det börjar larma och skicka bilder innan tjuven tagit sig in i containern gör säkerhetslösningen komplett.

”Ofta är det så att man inte gör något förrän det händer. Det gäller även oss. Det är otroligt dumt och man får inte vara snål. Det blir bara ofattbart mycket dyrare. Det här är precis lika viktigt som det förebyggande arbetet för risker och brister i arbetsmiljö.”

VAD SKULLE DU GE FÖR RÅD TILL ANDRA SOM SKA GÖRA SAMMA RESA SOM ER?

Ofta är det så att man inte gör något förrän det händer. Det gäller även oss. Det är otroligt dumt och man får inte vara snål. Det blir bara ofattbart mycket dyrare. Det här är precis lika viktigt som det förebyggande arbetet för risker och brister i arbetsmiljö. Räkna in hyreskostnaden för säkerhetscontainern i projektet redan från början. Kostnaden för stillestånd drar iväg fort. Vi har även kostnader för självrisker och administrativa kostnader kopplat till försäkringsbolaget. Även frustration och irritation från inbrottet har påverkat gubbarnas effektivitet då de inte har sina egna verktyg eller saknar en komplett uppsättning satte effekter produktiviteten. Vi har kalkylerat kostnaderna och kommit fram till om vi har 5 byggarbetare eller fler så ska en säkerhetscontainer alltid finnas på plats. Att ha säkerhetscontainrar i våra projekt ger mig en trygghet. Jag vet att maskiner och materiel finns på plats och att vi slipper produktionsstopp. Det gör att jag kan spara tid och kan fokusera på viktigare saker.

”Vi har kalkylerat kostnaderna och kommit fram till om vi har 5 byggarbetare eller fler så ska en säkerhetscontainer alltid finnas på plats. Att ha säkerhetscontainrar i våra projekt ger mig en trygghet. Jag vet att maskiner och materiel finns på plats och att vi slipper produktionsstopp. Det gör att jag kan spara tid och kan fokusera på viktigare saker.”

PRODUKTLÖSING FÖR STHLM BYGGALLIANCE

Säkerhetscontainer 20 fot med 10 fots bur med isolering, elbygg-central, belysning och värme
Containerlarm
Låsbom klass 5
Hänglås klass 4

Läs hela kundberättelsen med STHLM ByggAlliance.

Här kan du även läsa kundberättelsen med Grünewalds Bygg och PoB’s Elektriska.