Nyheter

Tanka elbilen smidigare

Nu startar Dukaten i Linköping ett unikt projekt i ett av sina parkeringshus. Man kommer erbjuda ett komplett betalsystem för parkering och laddning av elbilar som fungerar både för kunder som betalar genom app och betalstation.  

Laddinfrastrukturen är en högaktuell fråga och en förutsättning för framtidens hållbara mobilitet. Projektet i Linköping innebär att Dukaten blir ett av de första bolagen i Sverige att erbjuda ett komplett betalsystem för parkering och laddning, som fungerar både för anläggningar med bommar och andra parkeringar. Om projektet blir lyckat kommer det lanseras fullt ut i alla Dukatens anläggningar, totalt cirka 270 laddstationer.

– Dukaten ligger långt framme när det gäller elbilsplatser men vill också att flödet inne på parkeringen ska vara så enkelt som möjligt för kunden. I parkeringshuset där projektet lanseras finns 12 elbilsplatser som nyttjas frekvent. Idag administreras parkeringen av oss, via vår app LinPark eller betalstationer, medan elen debiteras separat av annan operatör. I projektet kommer båda tjänsterna att hanteras i en och samma transaktion. En smidig lösning som förhoppningsvis blir permanent säger Mattias Nilsson, mobilitetschef på Dukaten.

Fokus i projektet ligger på en smidig kundresa för samtliga användare.  Kunder som redan har sitt fordon registrerat i LinPark-appen passerar bommarna i parkeringshuset, kopplar upp sig vid en laddstation och knappar in bilens registreringsnummer i den startenhet som satts upp. När de åker därifrån öppnas bommarna automatiskt och kostnaden för parkering och el dras direkt från LinPark-kontot.

De som inte har parkeringsappen LinPark tar istället en P-biljett vid infarten som sedan scannas i startenheten vid laddplatserna. Innan utfart görs betalningen på vanligt sätt i betalstationerna , och kunden debiteras nu både för parkeringen och elen.

– Att göra kundresan enklare är en viktig del för hållbar mobilitet. Med denna satsning hoppas vi också kunna främja parkeringsbranschens utveckling i stort säger Mattias Nilsson.