Nyheter

Banbrytande digitalt erbjudande som driver effektiviseringsvinster för fartyg

ABB och rederiet Wallenius Marine introducerade idag OVERSEA – marinindustrins första digitala erbjudande och supportcenter för fartygsflottor som är tillgänglig som en tjänst. De båda företagen har utvecklat OVERSEA för att hjälpa fartygsägare, operatörer och chefer att förbättra effektiviteten och hållbarheten i fartygsdriften.  

OVERSEA drar nytta av ABB:s omfattande expertis inom fartygsteknologier och ABB Ability™ Genix Industrial Analytics and AI suite, kombinerat med fleet management-kunskap från Wallenius Marine, för att möjliggöra relevanta prestandaförbättringar för fartyg som leder till lägre bränsleförbrukning och minskade utsläpp.

OVERSEA gör det möjligt att adressera aspekter av fartygsprestanda såsom skrov och maskineri, hastighet och ruttplanering, samt utsläpp och miljörapportering såsom CII (Carbon Intensity Indicator). Med djupare insikter i fartygets operationella prestanda och med stöd av avancerade analyser kommer OVERSEA:s experter att kunna rekommendera konkreta åtgärder för att hjälpa rederierna att förbättra energieffektivitet, säkerhet och tillförlitlighet.

OVERSEA är skalbart för att kunna matcha dagens behov och samtidigt kunna möta de ständigt föränderliga behoven som rederierna kommer att ha. Med OVERSEA:s digitala lösningar kommer rederier med egna supportcenter att kunna använda samma data och samarbeta mellan fartyg och landbaserade kontor för att få bättre insikter, leverera rekommendationer och genomföra förbättringsåtgärder. I tillägg kan rederier vid behov av ytterligare support förlita sig på stödet av OVERSEA-centerexperter för dagliga råd, periodvis prestandaöversyn och -rapportering, samt konsulttjänster kring prestanda vid behov.

– Vi talar mycket om innovationer som ska göra oss mer hållbara i framtiden, och OVERSEA gör verklig skillnad redan idag. Baserat på vår erfarenhet vet vi att driften av ett fartyg har stor påverkan på utsläpp och bränslekonsumtion, sa Johan Mattsson, CEO, Wallenius Marine. Med tydliga rekommendationer till besättningen baserade på datadriven analys, kan fartygsägare och operatörer minska både miljöavtryck och bränslekostnad betydligt.

– ABB arbetar för en fossilfri sjöfart och OVERSEA har utvecklats för att ytterligare bidra till att nå målet, sa Jyri Jusslin, Head of Service, ABB Marine & Ports. OVERSEA gör det möjligt att gå från insikter till handling som väsentligt förbättrar effektivitet och hållbarhet inom fartygsdrift. Vi är säkra på att den här innovationen kommer att sätta en ny standard för prestandaoptimering av fartyg och fartygsflottor.