Nyheter

SkyFuelH2 tar nästa steg – ansöker om medfinansiering av förstudie

Uniper Sverige har skickat in en ansökan till Energimyndigheten om medfinansiering av en omfattande genomförandestudie för SkyFuelH2 genom Industriklivet. Studien beräknas kosta totalt 523 Mkr, och ansökan omfattar en medfinansiering från Energimyndigheten om ca 261 Mkr.

Den 27 april 2022 skrev Uniper och Sollefteå kommun under en avsiktsförklaring för att, tillsammans med Sydafrikanska Sasol ecoFT vidare undersöka möjligheten till etablering av SkyFuelH2 i Långsele. Avsiktsförklaringen presenterades tillsammans med Sollefteå kommun och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på plats i Långsele.

Förutsatt att Energimyndigheten beviljar anslag och att finansieringen säkras kommer studien ge de ekonomiska, tekniska och miljömässiga förutsättningar som krävs för att ett slutgiltigt investeringsbeslut för att SkyFuelH2 ska kunna tas.

– SkyFuelH2 handlar om att hela Sverige ska leva, och leva hållbart. För att nå våra klimatmål krävs höga ambitioner och stora investeringar. På Uniper är vi stolta över att tillsammans med Sasol ecoFT vara en del av arbetet för en hållbar flygbransch och den norrländska industrirevolutionen. I och med ansökan till Industriklivet tar vi nästa steg med SkyFuelH2, säger Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige.

Genom SkyFuelH2 planerar Uniper att tillsammans med Sasol ecoFT att för första gången använda den så kallade Fischer-Tropsch-tekniken för att tillverka hållbart flygbränsle i industriell skala. Bränslet tillverkas av biomassa samt vätgas producerad av vatten och förnybar el. Biomassan kommer från tillvaratagna restprodukter från skogsbruk, vilket innebär en helt hållbar värdekedja.

SkyFuelH2 förväntas minska utsläppen av växthusgaser med 323 kton CO2ekv per år, och förse motsvarande ca 8 % av det svenska inrikesflygets årliga bränsleförbrukning med ett hållbart alternativ. Projektet skulle skapa upp till 100 nya direkta och 200 indirekta sysselsättningstillfällen lokalt i Sollefteå kommun.