Nyheter

Datorhallarnas miljardstöd får kritik

Nu riktar Riksrevisionen skarp kritik mot den skatterabatt på el som uländska datorjättar får till sina serverhallar i Sverige.Kritiken riktarf in sig mot att systemet är krångligt och att några få stora bolag har tagit hand om lejonparten av stödet.

Det är halvstatliga Business Sweden som under många år har lockat företag som Amazon, Facebook, Google och Microsoft med en kraftig skatterabatt. ”Sverige – där varje klick är grönt” – har varit den slogan man lockat med.

– Reformen är ogenomtänkt, reglerna är krångliga och det är osäkert om det gynnat svenska företag och jobb, säger revisionsdirektör Dimitrios Ioannidis till Dagens Nyheter och förtsätter:

– Det som överraskade var att regeringen inte hart vägt skattelättnaden mot energipolitiken, Sverige ska ju bli 50 procent energieffektivare till 2030. Man har till exempel inte villkorat stödet med att företagen ska spara el eller ta hand om sin spillvärme. Kunskapen om att datorhaller förbrukar mycket el fanns när systemet infördes.

Sedan tidigare är det också känt att de jobb som utlovats till de orter där man har byggt datorhallar inte har infriats. Däremot har stödet hittills kostat drygt 1,3 miljarder.