Nyheter

Entreprenad Live: Komatsugrävare utan Adblue

I Söderberg & Haaks monter på Entreprenad Live visas bland annat bandgrävaren PC 78–11. När den uppgraderades från den tidigare modellen valde Komatsu att gå ner till en 3-cylindrig motor.

Det har minskat varvtalet från 3 200 varv till 1 900 varv. Det gör dels att maskinen blivit tystare, dels att ingen Adblue behövs för att klara steg 5-kraven.

– Maskinen är en av de tystaste på marknaden i sin klass. Dessutom innebär motorbytet att den har högre prestanda samtidigt som den drar mindre bränsle än föregångaren, säger Mikael Bergstrand som ansvarar för produktsupport på Söderberg & Haak.

Han konstaterar även att maskinen har monobom, vilket inte är så vanligt i den här maskinstorleken.

– Det vanligaste är att maskinerna har bomsväng, men vi har märkt att många vill ha monobom även på mindre maskiner.

På den tidigare modellen fanns en stor motorhuv baktill som öppnades helt vid service. På PC 78–11 har Komatsu gått tillbaka till den tidigare lösningen med tre luckor som öppnas separat.

– Det ger en enklare daglig tillsyn. Dessutom går det nu att montera exempelvis GPS-antenn baktill på maskinen. Det gick inte när hela huven var öppningsbar, konstaterar Mikael Bergstrand.

PC 78–11 väger åtta ton och den 3-cylindriga dieseln har en effekt på 50,7 kilowatt (68 hästkrafter). Max grävdjup är 4 660 millimeter och max räckvidd är 6 920 millimeter. Bredden på banden är 450 millimeter men den går även att få med 660 millimeter breda band.

– Väljer kunden de bredare banden så är schaktbladet breddat från fabrik, berättar Jesper Granlund, säljare på Söderberg & Haak.

PÅ bilden: Komatsu PC 78–11 bandgrävare.

Bild: Lars-Olof Tandberg