Nyheter

Med ny 5G-hårdvara kan strömförbrukningen sänkas

Inom en ganska kort tidshorisont är 3G-näten ett minne blott. GSM-näten står näst på tur. 5G byggs för fullt just nu och är inte bara framtidssäkra utan adresserar också problem som hög strömförbrukning och växlande prestanda. 5G-näten konsumerar mindre ström än 3G, samtidigt som de erbjuder högre hastighet. Så det är hög tid för de flesta organisationer att byta teknik.

De nuvarande mobilnätens trafik ökar med cirka 60 procent per år, vilket gör att 4G blir en flaskhals för uppkopplade enheter. En annan viktig aspekt av 5G är dess låga energiförbrukning. 5G och dess infrastruktur kan spara energi genom ett större frekvensområde, effektivare energihantering och avancerade algoritmer för datapaketkomprimering.

Gör att adressera detta presenterar Induo under hösten 2022 två nya 5G-routrar. Routrar som är robusta, snabba och säkra. Routrar som förbrukar mindre ström än tidigare teknik, men levererar högre hastigheter och framförallt är en plattform för dataöverföring som har en livslängd på minst 10 år.

5G routrarna RUTX50 och TRB500 har det gemensamt att de är inrymda i en robust metallkapsling för att klara stötar och tuffa miljöer om så behövs. De är tillverkade i EU av Teltonika och baserade på ett säkert och beprövat operativsystem. TRB500 är avsedd för litet mindre anläggningar som bara behöver en enkel nätverksanslutning. Nätverksporten har 1 Gbit/s i hastighet vilket gör att den inte kan utnyttja den fulla potentialen i 5G, även om hastigheten väl räcker till för exempelvis anslutning av automationssystem, maskiner och liknande.

Den litet större routern, RUTX50, utnyttjar dock hastigheten i 5G fullt ut. Routern har 3,3 Gbit/s teoretisk uppkopplingshastighet som den kan leverera via inbyggt WiFi eller de fem nätverksportarna. Båda routrarna har rejält dimensionerad hårdvara med snabba processorer och rejält med inbyggt minne, allt för att kunna leverera stora mängder data i kritiska system.

RUTX50 och TRB500 kan förhandsbokas och leveranser kommer att starta i början av oktober.