Nyheter

Entreprenad Live: Roterande stubbfräs tar bort hela stubben

DLM visar en roterande stubbfräs från estländska Dipperfox. Den sätts ovanpå stubben och en skruv tränger ner i stubben. Ovanför den sitter två knivblad som med låg rotationshastighet skär ner stubben ner till 90 centimeter under mark.

– En traditionell stubbfräs har en trissa som gnuggar ner stubben. Det tar tid och sprider mycket flis. Dipperfox fräser ner en stubbe på 20 sekunder, och den låga rotationshastigheten gör att all flis lägger sig utan sprut, säger Magnus Johnsson från den svenska generalagenten Arkmek Maskin.

En annan fördel med Dipperfox är att den kan ta bort hela stubben. När skruven som guidar fräsen ner i stubben inte längre har något trä att dra i stannar fräsen. Det ger ett fräsdjup på max 90 centimeter under markhöjd.

– Ett område på en hektar med 250–300 stubbar kan fräsas på en dag. Dipperfox 850 kan sättas på grävmaskiner från 14 ton och uppåt. Vi har även en modell för 5 ton och uppåt samt en för 1,5 ton och uppåt, berättar Magnus Johnsson.

Dipperfox 850 har en fräsdiameter på 850 millimeter och väger 575 kilo. Knivbladen är tillverkade i Hardox 500. Fräsen går att koppla loss från drivenheten. Till den finns även möjlighet att koppla en skruv för stockklyvning, jordborr eller asfaltskärare.

På bilden: Dipperfox 850 roterande stubbfräs

Foto: Lars-Olof Tandberg