Nyheter

Ny lastbilsserie för yrkestrafik och distributionstransport sätter nytt riktmärke

Nya generationens DAF XD serie för yrkestrafik och distributionstransport har utsetts till ”International Truck of the Year 2023”. Harald Seidel, VD för DAF Trucks, tog ikväll emot transportbranschens mest prestigefyllda utmärkelse under en prisceremoni på IAA Transportation i Hannover, Tyskland. XD serien – inklusive en komplett uppsättning helt elektriska modeller med en räckvidd på över 500 kilometer på en enda laddning – presenterades officiellt på IAA tidigare idag.

Nya generationens DAF XD serie utsågs till ”International Truck of the Year 2023” av en jury bestående av 24 redaktörer och seniora journalister från 24 stora lastbilsmagasin från runtom Europa. Så sent som i fjol utsågs den nya generationens DAF XF, XG och XG⁺ serierna för långa distanser och tunga transporter till ”International Truck of the Year 2022”.

Bidrar till effektiv vägtransport

Enligt reglerna för utmärkelsen ”International Truck of the Year” delas utmärkelsen årligen ut till en lastbil som har lanserats inom det senaste året och som har bidragit mest till vägtransporteffektivitet. Bedömningen bygger på flera viktiga kriterier, inklusive teknisk innovation, komfort, säkerhet, körbarhet, bränsleekonomi, miljöpåverkan och total ägandekostnad (TCO).

En ny standard

Mot bakgrund av juryns röster sammanfattade International Truck of the Year-ordförande Gianenrico Griffini: ”I och med lanseringen av den nya XD serien har DAF levererat en toppmodern distributionslastbil som sätter en ny standard i sin klass. Lastbilsserien förbättrar avsevärt direkt och indirekt sikt och därmed även säkerheten, vilket är en nyckelfaktor för distributionsfordon. Dessutom innebär fordonets effektivitet och förarkomfort en ny standard i det här segmentet.”

Omfattande sikt

Griffini betonade att IToY-juryn särskilt uppskattar körställningen och den omfattande förbättrade sikten tack vare en stor, välvd vindruta, sidorutor med låga bälteslinjer och fönstret med trottoarvy som kan väljas som tillval. ”De här funktionerna – tillsammans med hörnkameran och tillvalet digitalt visionssystem som ersätter de traditionella huvudspeglarna – förbättrar säkerheten för utsatta trafikanter på ett imponerande sätt.”

El- och dieselmotorer

De 24 jurymedlemmarna lovordade dessutom prestanda hos de nya, högeffektiva drivlinorna i XD, med de kraftfulla PACCAR MX-11-motorerna med en automatisk ZF TraXon-växellåda med avancerad prediktiv funktion. Även tillkännagivandet av en serie helt nya elektriska drivlinor imponerade på juryn.

Ett underbart erkännande

DAF Trucks VD Harald Seidel:

– Att vinna utmärkelsen International Truck of the Year 2023 är ett fantastiskt erkännande för våra DAF-anställda och -återförsäljare. Det visar att DAF XD är den nya branschstandarden för kunder inom yrkesmässiga och distributiva tillämpningar, med förstklassig säkerhet, effektivitet och förarkomfort.