Nyheter

Man Trucks väljer Stripe för sitt betalningsekosystem för åkerier

Stripe, en finansiell infrastrukturplattform för företag, meddelar idag att man kommer att stödja MAN Truck & Bus för att skapa Man SimplePay – en produkt som kommer att använda Stripe payments och Stripe Connect för att orkestrera betalningar mellan åkerier och deras servicepartners.

Som företag har MAN spelat en framträdande roll inom global logistik i mer än 100 år och är en av de största fordonstillverkarna i Tyskland. Deras lastbilar och bussar är en vanlig syn även på svenska vägar. Bakom kulisserna finns ett helt ekosystem av reparationsverkstäder och angränsande tjänster som stöttar alla fordon. Åkerier som äger och nyttjar ett stort antal MAN-fordon behöver administrera betalningar för ett brett utbud av tjänster relaterade till sina lastbilar.

Att underlätta dessa betalningar är en viktig del av att hålla den övergripande logistikkedjan igång, men kan skapa ett fragmenterat arbetsflöde för åkerier som behöver jonglera med många olika tredjepartsleverantörer. För att möjliggöra en friktionsfri och enhetlig varumärkesupplevelse tar MAN in sina egna partnerverkstäder och tjänster som tankning till MAN SimplePay-plattformen, som drivs av Stripe.

Bättre översyn för åkerier

Med MAN SimplePay kan åkerier spara betalningsmetoder till MAN SimplePay och tilldela dem till en lastbil eller grupp av lastbilar inom sin flotta för att betala för tjänster som bärgning.

För närvarande, när en lastbil går sönder eller behöver underhåll, ringer föraren tjänsten Mobile24 och vägassistans skickas för att reparera lastbilen. Förarna eller åkeriet utbyter detaljer med reparationsoperatören, undertecknar pappersdokument och en faktura skickas till lastbilsoperatören ett antal dagar senare.

Med MAN SimplePay initierar plattformen istället en betalningsbegäran och debiterar åkeriets sparade betalningsmetod för den specifika lastbilen. Transaktionen aktiveras av Connect, som dirigerar pengar till Mobile24-partnerns anslutna konto. Åkerier och logistikpartners kan se betalningsaktivitet i realtid och behöver inte längre förlita sig på pappersbaserade system eller vänta på att individer ska skicka detaljer från en partner till en annan.

– MAN SimplePay är ett mer effektivt sätt för åkerier att kontrollera och administrera betalningar över hela sin fordonspark. Det är många betalningar att hantera. MAN SimplePay digitaliserar hela processen och lägger till betalningar till listan över jobb vi vill att MAN-fordon ska utföra för våra kunder, sa Johannes Huber, projektledare för MAN SimplePay.

Listan över tjänster tillgängliga via MAN SimplePay kommer att utökas. Snart kommer MAN-fordon att kunna betala för bränsle eller elektrisk laddning automatiskt. När förare kör in på en bensin- eller laddstation kommer ombordmjukvara, tillsammans med anslutna bränslepumpar och laddare, att initiera en betalningsförfrågan som uppfylls via MAN SimplePay.