Nyheter

Digitala lösningar, självkörande fordon och innovationer visas på mässa i Dorotea

Den 30 september och 1 oktober visar Region Västerbotten för första gången ett självkörande elektriskt fordon i Dorotea. Detta sker i samarbete med väg och transportforskningsinstitutet, Vti. På SmartBygd event och inlandsmässa i Dorotea visas även ett flertal nya innovationer, tekniska lösningar och digitala verktyg upp.

Det är Region Västerbottens projekt Smart landsbygd som är initiativtagare och bjuder in till event.Det självkörande elektroniska verktyget premiärvisas.

– Jag har åkt den och det känns förvånansvärt tryggt och säkert, säger en glad Pia Kristiansson.

Än så länge framförs de med en säkerhetsförare, men i framtiden är det tänkt att fordonet kör själv.

– Det här öppnar upp för en mängd möjligheter, där arbetspendling kan bli möjligt för längre sträckor, då det är möjligt att börja jobba när man sätter sig i fordonet. Fordonet är aldrig trött eller rattonykter och man räknar med högre säkerhet, berättar Pia Kristiansson, projektledare, Region Västerbotten.

Miljövinster

Fordonet i Dorotea ska bland annat underlätta för äldre att komma till vården eller besöka släkt och vänner. Även miljön är en stor vinnare med den här typen av fordon.

– Framtiden ser ljus ut då vi kanske kan få tillgång till kollektivtrafik igen i glesbygd och till lägre kostnader än tidigare. Drömmen är att befolkningen i Västerbotten ska kunna kalla på ett sådant här fordon när man vill åka, dvs anropsstyrd trafik istället för att åka efter tidtabell, säger Pia Kristiansson.

Mässans innehåll

Även drönare kommer visas upp genom projektet ”Morgondagens brevduvor” i samarbete med Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

Smarta lösningar för vård och omsorg i hemmet eller inom vården kommer också att visas upp under de två mässdagarna.

Till exempel:

RotoBed – vårdsäng med automatisk vridfunktion

Hygienassistent/Robotdusch 

Digital rehabilitering/träning för höfter, knän och hela kroppen 

En digital tjänst för (re) habilitering 

Specialutrustad skåpbil för mobil sjukvårdsmottagning

Patientnära analys av blodstatus

Drönare för leverans av till exempel mediciner och mat.

En rogivande gungstol

– Nytt i år är att SmartBygd samarrangerar eventet i Dorotea med Inlandets Teknikpark och ett antal kommuner där Inlandsmässan återuppstår, efter många års frånvaro. Lokala företag kommer visa upp sig i Dorotea och vi hoppas många tar chansen att komma, avslutar Pia Kristansson.