Nyheter

Här är tipsen som räddar datacentret i extremväder

Det blir allt fler problem med driften i datacenter på grund av klimatförändringen. Värmeböljor leder till störningar och avbrott. Det blir allt viktigare att införa lösningar som minskar påverkan av höga temperaturer. Här är tipsen som underlättar anpassning till det nya väderläget.

Att folk i allmänhet drabbas av väderkatastrofer har blivit vardagsmat i nyhetssändningar. Det handlar om en stor mängd olika problem, som värmeböljor, översvämningar och torka, över hela världen. Att tala om påverkan på datacenter kan kanske kännas futtigt när folk dör i värmeböljor. Men datacenterbranschen är bara ett exempel på verksamheter som behöver anpassas till nya förutsättningar.

Vertiv som är en ledande global leverantör av infrastrukturlösningar, till exempel kylning och energiförsörjning till datacenter, märker man av de problem som företagets datacenterkunder brottas med.

– Vi måste vara förberedda på extrema väderförhållanden. Våra kunder funderar på lösningar för att skydda sina datacenter och våra serviceteam bidrar med värdefulla insikter, inte minst vad gäller långsiktig planering, säger Karsten Winther, med titeln president för EMEA-området på Vertiv.

Sprid ut driften

Två tips från Vertiv vad gäller kylning av datacenter sticker ut. Det första är kanske oväntat. Det är klokt att ha så många enheter som möjligt i drift i ett datacenter, så länge det är rimligt sett till belastningen som behöver hanteras. Anledningen är att mängden kylning som behövs per enhet blir så likartad som möjligt. Det gör att kylmedel inte utsätts för olika förhållanden, vilka leder till oönskat höga temperaturer. Det innebär också att driften blir mer effektiv.

Det andra tipset är att planera förebyggande underhåll. Hur ofta det behövs varierar beroende på vilken utrustning det handlar om. Det kan till exempel vara lämpligt att rengöra en del utrustning kvartalsvis eller ännu oftare.

– Extremväder ställer krav på ökat förebyggande underhåll och större fokus på rengöring av utrustning. Det är en nödvändig kostnad att ta. Vi kan lära oss mycket av regioner som Mellanöstern, Afrika och Australien där man redan har anpassat sig till höga temperaturer, säger Karsten Winther.

Variera kylningen

Bland andra användbara tips märks att undersöka vilka typer av kylningssystem som fungerar bäst när temperaturen ökar generellt. Exempel på sådana är nedsänkningskylning (immersion cooling) och vätskekylning (liquid cooling). En sak som är lätt att missa är problem med att planera drift av datacenter enbart baserat på historiska data,, till exempel vad gäller kylning. När temperaturläget förändras, och det snabbt, blir det allt viktigare att även jobba med förutsägelser (predictive modeling).

Det kanske kan verka som om anpassning till höjda temperaturer inte är lika viktigt i Sverige som i länder som drabbas av rejäla värmeböljor. Men faktum är att medeltemperaturen går upp även i Sverige. Driften för svenska datacenter är anpassad efter svenska förhållanden, som också de förändras.

Foto: Pete Linforth