Nyheter

Ny taklastare minskar risken för olyckor och förslitningsskador

Maksimera i Alingsås har skapat en helt ny taklastare som förbättrar säkerheten och ergonomin för alla som kör medelhöga yrkesfordon i jobbet. Taklastaren är robust, enkel att använda och minskar risken för arbetsskador och olyckor.

– Vi har hittat en bra lösning för en stor yrkesgrupp, berättar Mikael Olsson. Det finns ungefär 175 000 medelhöga yrkesfordon i Sverige och många lastar tungt på taket, som stegar och virke med mera. Vi vet att det här fungerar bra eftersom Putsas fönsterputsare använder taklastaren dagligen, fortsätter Olsson.

Taklastaren monteras på bilens takräcke och gör det möjligt att lasta utan risk för skador. Den fälls ned längs bilens sida vilket gör att arbetshöjden för lastning och säkring sänks betydligt. Det innebär även att det går mycket fortare att hantera lasten än vid konventionell lastning direkt på takräcket. Eftersom två taklastare får plats på biltaket kan lastkapaciteten maximeras. Lastning sker från sidan vilket gör arbetet mindre utrymmeskrävande än när man till exempel lastar bakifrån. För att undvika olyckor med lös last går det inte att komma in i bilen innan lasten är säkrad på taket.

– Putsas fönsterputsare var involverade i utvecklingsarbetet. Det gav oss ovärderlig återkoppling direkt från användarna, berättar Robert Maksinen som är VD på Maksimera. Vi krocktestade taklastaren på Hällered Proving Ground utanför Borås och på Rise i Borås. Redan vid första prototyp kände vi att det här kommer vi kunna göra något riktigt bra av, fortsätter Maksinen.

Maksimera ser ett stort intresse från tänkbara kunder och nu fortsätter arbetet med att få ut taklastaren på marknaden. Företagets säte är i Alingsås. Produktionen sker lokalt i Alingsås.