Nyheter

Nytt koncept lanseras på Bauma: Ger mer kontroll till grävmaskinsföraren

Den senaste satsningen från Rototilt®, Rototilt Control, utlovar en bättre körbarhet, ökad energieffektivitet och ny teknik i hytten. Konceptet som bland annat innebär en ny tiltrotatorserie, ett nytt styrsystem och en app för fjärrsupport lanseras på Bauma i tyska München 24-30 oktober.

– Kraven på ny teknik, körbarhet och användarvänlighet blir allt högre. Rototilt Control är vårt svar på det behov vi ser växer på marknaden. Framförallt det vi hör från slutanvändarna själva, berättar produktchef Caroline Jonsson.

Det gemensamma temat för alla kommande produktlanseringar är, som namnet Rototilt Control avslöjar, kontroll för grävmaskinsföraren. För Rototilts tiltrotatoruppställning innebär RC-serien mer precision i utnyttjandet av tiltrotatorns funktioner.

Framtidssäkrat

Displayen i RC System har en ny design framtagen tillsammans med en produktdesignbyrå och är testad av Rototilt tillsammans med verkliga slutanvändare. Den har en ny touchskärm och gör det möjligt att manövrera säkerhetslåset SecureLock™ direkt i displayen med endast två knapptryck. Tillsammans med övriga produkter lanserar Rototilt dessutom en ny mobilapp som gör fjärrsupport av tiltrotatorer i RC-serien med servicelämnare och återförsäljare möjligt.

– Alla funktioner du tycker om i dagens styrsystem finns kvar, men i praktiken har vi utvecklat en helt ny mjukvara och display och anpassat den för framtidens grävmaskiner och integrationer. Appen RC Connect är en förlängning av vår satsning på mer tillgänglig service tillsammans med nya tekniken i hytten, förklarar hon.

De uppgraderade tiltrotatorerna kommer att vara tillgängliga för ägare av grävmaskiner mellan 10-43 ton. En nyhet är att de som väljer en tiltrotator utan helautomatiska snabbfästessystemet QuickChange™ har möjlighet att eftermontera om behoven förändras i framtiden.

Ökad energieffektivitet

Förutom användarvänlighet och kontroll innebär lanseringen en ökad energi- och bränsleeffektivitet. Detta tack vare den unika tryckkompenserande hydrauliken i tiltrotatorerna.

– Maskinens hydraulik behöver med RC-serien inte använda mer effekt än nödvändigt för att driva tiltrotatorer, vilket blir energibesparande. Den nya hydrauliken kommer öppna upp möjligheten att använda fler typer av hydrauliska redskap redan i grundutförande. Kraften används där den behövs som mest och förbättrar samkörning med hydrauliska redskap, förklarar Jonsson.

Alla grävmaskinsförare och maskinägare med produkter som använder standarden Open-S kan också se fram emot nya RC-serien. Sedan Open-S lanserades av Rototilt och Steelwrist 2020 har antalet medlemmar ökat stadigt, bland annat med maskinjätten Volvo.

– Vi tror att konkurrens driver innovation och utveckling, och anser att slutanvändaren ska ha valmöjligheter i sina produkter utan att kompromissa med säkerhet. Just det står både Open-S och Rototilt Control för. Utrustningen ska fungera, och användaren ska känna sig trygg i att alla delar kan användas säkert med varandra, berättar Caroline.

Rototilt Control i korthet:

Ny serie tiltrotatorer med bland annat ökad energieffektivitet, tryckkompenserad hydraulik och möjlighet till eftermontering av QuickChange™

Nytt styrsystem med touchskärm och enklare manövrering av SecureLock™

Mobilapp för fjärrsupport med återförsäljare och servicelämnare