Nyheter

Världens största entreprenörsmässa blir i elens tecken

Mängder av nya maskiner, och för många av dem är den gemensamma nämnaren att de är elektriska. Scantruck har en stor delegation på plats på världens största maskinmässa, Bauma i München 2022, och de förväntar sig en mässa i elens tecken eftersom det utlovats av tillverkarna.

Detta gäller både världens ledande tillverkare av teleskoplastare, franska Manitou, den tyska krantillverkaren Sennebogen liksom tyska Weycor lastmaskiner samt lifttillverkaren Platform Basket från Italien.

Manitou kommer till Bauma 2022 med mycket maskiner och spännande nyheter, och mycket av deras fokus ligger på batteridrift. Vad sägs till exempel om den populära MT625 som elmaskin?

– Den eldrivna MT625 presenterades som en projektmaskin på Bauma 2019. Nu är det en serietillverkad modell som är klar för att visas upp. 2023 kan vi leverera den tysta och utsläppsfria maskinen i Sverige, säger Scantrucks svenska vd, Anker B. Lemvig.

Men även ett antal andra modeller från Manitou kommer att visas upp som elmaskiner, bland dessa finns det även en del större maskiner.

– Den runtomsvängande teleskoplastaren MRT2660 med en lyfthöjd på 26 meter och en lyftkapacitet på sex ton presenteras på Bauma med eldrift. Bland bomliftarna så får den elektriska varianten av 200ATJ nu sällskap av två lite mindre maskiner i form av 160ATJ och 180ATJ med batteridrift som vi kommer att visa upp på Bauma, säger Anker B. Lemivig

Alla tre modellerna är terränggående bomliftar som också finns i Manitous utbud med klassisk dieseldrift.

Fabriksbesök hos Sennebogen

Produktchefen Lasse Weber förbereder sig för att transportera iväg kunder från Sennebogens monter på Bauma, men det är inte så konstigt som det låter. Sennebogen som firar 70 år som producent av olika typer av kranar ligger nämligen bara en timmes bilväg från mässan i München, och de gjorde därför bedömningen att de vill passa på att visa upp sin anläggning för intresserade mässbesökare.

– Sennebogen har satt in skyttelbussar från mässan till fabriken så att de som är intresserade får möjlighet att besöka fabriken. Här kommer det bland annat ges möjlighet att titta på den nya 80 tons teleskopskranen 683E-R som inte finns på plats på Bauma. Är man intresserad av att besöka Sennebogens fabrik så ska man anmäla detta till Scantruck i förväg, säger Lasse Weber.

Upplägget med möjlighet till fabriksbesök beror annars absolut inte på att Sennebogen inte har något att visa upp på mässan. Tvärtom. Sennebogen kommer med fler maskiner än tidigare och har dessutom en större monter. Det blir bland annat världspremiär på den helelektriska larvburna 50 tons teleskopskranen 653E-R Electro Battery. Även deras blott sex månader gamla 100 tons teleskopskranen finns på plats på mässan.

Med 653 Electro Battery är det möjligt att köra helt på elektricitet på alla typer av arbetsplatser under obegränsad tid. Detta tack vare att maskinen är utrustad med ett 210kWh batteripaket som kan köras antingen helt på batteri eller via samtidig uppkoppling mot elnätet. Så snart maskinen är ansluten till elnätet så är det nätström som löser alla lyftuppgifterna, och övrig kapacitet går till att ladda batterierna.

Radiostyrd larvbandslift

Scantruck har även agenturen på de larvburna bomliftarna och järnvägsliftarna från italienska Platform Basket såväl i Sverige som i Danmark. Det italienska märket gör ingen besviken när det kommer till nyheter på Bauma.

– Förutom järnvägsliftarna så är alla maskinerna från Platform Baket larvbandsliftar. På Bauma ser jag fram emot att få visa upp den uppdaterade versionen av den populära liften Spider 13.80, som nu kommer med fjärrkontroll som standard. Detta innebär att maskinen helt automatiskt sköter nivelleringen med stödbenen, förklarar Lasse Weber.

Platform Basket 15.75 kommer i en ny version kallad 15.70. Den är lättare än sin föregångarna och har en lyftkapacitet på 230kg i korgen och en arbetshöjd på 14,5 meter. Fabriken har också låtit sina tekniker se över modellen 18.90 vilket resulterade i en del uppdateringar. Maskinen lyfter nu 230kg i korgen mot tidigare 200kg, dessutom har driften som tidigare var hydraulisk blivit elektrisk.

Även den största modellen från den italienska tillverkaren, 43T, har fått ökad kapacitet. Nu kan du ta med dig hela 400kg upp i korgen mot tidigare 330kg.

Bauma pågår från måndag 24 oktober till söndag 30 oktober på det enorma mässområdet i München. Vid den senaste mässan 2019 så kom det inte mindre än 630.000 besökare från 217 olika länder till den sydtyska metropolen för att uppleva den gigantiska maskinmässan.