Nyheter

3 enkla tips för en bättre privatekonomi

Tänker du på din privatekonomi? Sannolikheten är hög för att du svarade ja på den frågan. Men du tänker förmodligen inte på den tillräckligt. Du missar massvis med saker, vilket drabbar dig hårt, inte minst i det långa loppet.

Men vi vill gärna hjälpa dig med detta! I den här artikeln tittar vi närmare på 3 vanliga saker som du kan göra för att förbättra din privatekonomi.

3 enkla och bra tips som du kan implementera för att få en bättre privatekonomi

Nedan är viktiga exempel:

Skapa en budget

Du bör alltid skapa en budget, oavsett om du väljer att skapa en budget per vecka, månad, kvartal eller en annan tidsperiod. Ju kortare perioden är, desto bättre överblick kommer du i regel att få över din ekonomi. Därmed är en månadsbudget ett av de bästa alternativen, men även ett av de mest populära.

Det finns appar och tjänster som du kan använda för att göra detta, men det går självklart även bra att använda papper och penna. En fördel med apparna är att de kan automatisera vissa uppgifter och komma med tips, vilket kan förbättra din budget avsevärt.

Hur som helst är det viktigt att du skapar en budget, för att på så sätt få koll på vad du spenderar dina pengar på. Det kan även vara en bra idé att dela in din budget i olika kategorier, exempelvis mat, bostad och nöjen. Den sista kategorin går även att dela in i många underkategorier, exempelvis utemat, bio och spel. Detta är extra viktigt om du gillar att slänga in ett bet på de matcher du är intresserad av. Att ta ansvarsfullt spelande på allvar är väldigt viktigt.

Satsa på kvalité istället för kvantitet

I många fall är ett lite dyrare alternativ bättre än det billigare. Inte bara för att det möjligtvis är finare, men även för att det kommer hålla längre. Därmed kommer du spendera mindre pengar i längden. Detta gäller ofta för kläder, skor och vissa möbler, men kan även gälla för andra saker.

Men bara för att något är dyrare betyder det nödvändigtvis inte att det är bättre. Var försiktig med dyra varumärken som tar betalt för märket, inte för kvalitén eller hållbarheten.

Leta efter saker av hög kvalité och som med allra högsta sannolikhet kommer att hålla länge.

Samla fler tjänster hos en och samma aktör

Att samla flera tjänster hos samma företag kan gynna dig på flera sätt och vis. De flesta företag är villiga att erbjuda stora rabatter om du samlar exempelvis lån, försäkringar och sparkonton hos dem. På så sätt kan du spara massvis med pengar i det långa loppet, inte minst om du har flera lån, försäkringar och en del pengar att sätta in på banken.

Detta gäller självklart även för andra typer av tillfällen. Om du har fler bilar kan du få ett bättre pris om du servar dem på samma verkstad eller tvättar dem hos samma biltvätt.

Ju mer arbete du kan ge till företaget, desto mer utrymme har du till förhandling.