Nyheter

Kiruna blir tätort nummer 100 när Telias 5G når den nya staden

Det första publika 5G-nätet har nu tänts i Kiruna. En klimatsmart teknik som är säkrare, snabbare och mer pålitlig för invånarna, och som lägger grunden för den nya smarta staden. Kiruna blir samtidigt tätort nummer 100, en viktig milstolpe i Telias enorma satsning med att förse Sverige med bättre nät och bättre upplevelser.

Telias första stora publika 5G-nät invigdes i Stockholm i maj 2020. Ett historiskt steg för Sverige och starten på en nationell satsning på modernisering av mobilnäten och 5G i hela landet. Nu har det publika 5G-nätet nått Kiruna, som blir tätort nummer 100 i den enorma 5G-utrullningen och som beräknas vara helt klar under 2023.

– Kiruna är mitt i en otrolig bedrift att flytta hela sin stadskärna och lägga grunden för den nya smarta staden. En viktig förutsättning för alla invånare är tillgången till modern och framtidssäker teknik, antingen via fiber eller det mobila nätet. Hastigheten, den mängd data och antalet uppkopplade enheter som kan hanteras samtidigt i 5G-nätet ger helt nya förutsättningar, både hemma, på jobbet och i samhället i stort, säger Staffan Åkesson, teknisk chef för Telia Sverige.

Det pratas mycket om vilka möjligheter 5G kan ge i framtiden – som självkörande bussar och bilar, helt nya spelupplevelser i animerade verkligheter och operationer på distans. Men 5G handlar inte bara om det som kan bli möjligt i framtiden. Redan idag är 5G grunden för en väl fungerande digital ekonomi, med mer innovation och hållbarhet för människor och företag.

– Redan nu gör tekniken det möjligt för våra kunder att realtidsbevaka elpris, låta en bil självköra eller spela i digitalt komplexa spel i högsta upplösning utan lagg. Företag utforskar säkrare arbetsförhållanden i olika industrier, kommuner tar del av rörelsedata för planering av viktig infrastruktur och med hjälp av data kan försörjning av el och vatten minskas för fastighetsägare. Vårt arbete fortsätter med målet att nå 90 procent av svenskarna med 5G redan nästa år, säger Staffan Åkesson.

Snabbfakta om 5G

5G i det ultrasnabba 3,6 GHz-frekvensbandet är nu tillgängligt i mer än 100 tätorter.

Över 3 500 antenner på totalt cirka 1200 platser säkerställer att allt fler kan använda höghastighets-5G.

10 000 antenner med 5G i Telias mobilnät.

Vilket innebär 46 procent av Sveriges befolkning redan idag kan använda 5G.

Listan över orter och områden som idag får uppleva 5G-hastigheter hittar du på Telias:

täckningskartor.

Samtidigt som 5G byggs ut passar vi på att modernisera och förbättra 4G-nätet med fördubblad kapacitetför att kunna erbjuda snabbare och bättre uppkoppling på fler ställen. Telias kunder som har en telefon med stöd för 5G och mobilabonnemang Telia Mobil (för privatkunder) och Telia Jobbmobil (för företagskunder). *

* Detta gäller abonnemang som är tecknade efter 1 april, 2020, annars kan en uppgradering krävas.