Nyheter

Spara pengar med ett snålspolande duschmunstycke

För den som äger sin bostad eller själv betalar för vattenförbrukningen i sin hyresrätt kan det vara en bra idé att fundera på duschmunstycket. Om man i dagsläget har ett munstycke som förbrukar mycket vatten kan man spara en hel del bara genom att byta till ett snålspolande duschmunstycke.

Att byta duschmunstycke är också ett väldigt enkelt sätt att spara pengar. Det är förstås betydligt enklare att byta ut duschmunstycket än till exempel toalettstolen, och ofta gör det även betydligt mer. Om man är en större familj, duschar ofta eller tar långa duschar så kan några liter mindre per minut göra stor skillnad.

En vanlig dusch förbrukar i genomsnitt 12 liter per minut och de kan även förbruka mer än så, medan ett snålspolande kan förbruka så lite som 5-7 liter per minut. Hur mycket man sparar på att byta ut munstycket beror alltså såväl på förbrukningen på det nuvarande duschmunstycket, som på det nya duschmunstycket, men det finns alltså möjlighet att halvera vattenförbrukningen och därmed vattenkostnaderna.

Duschmunstycke med justerbart flöde

Det finns även duschar som låter dig ställa in flödet, de kan ha olika inställningar eller ett eco-läge med lägre förbrukning. Något som är viktigt att tänka på när det gäller dessa är dock att den lägre förbrukningen fortfarande kan vara ganska hög. 

Normalläget kan ge till exempel 16 liter vatten per minut, och eco-läget hälften. Även om 8 liter kan vara en bra minskning om man i dagsläget har ett munstycke som förbrukar 12 liter så kanske det inte är rätt val om man vill ha lägsta möjliga förbrukning. Med det sagt kan detta dock vara fullt tillräckligt för en del, och om man dessutom vill kunna välja en högre förbrukning ibland så kan ett justerbart flöde vara rätt val.