Nyheter

Så lyckas du med ditt fönsterbyte

Det är dags för ett fönsterbyte! Ett fönsterbyte innebär att du byter ut alla glasrutor och eventuellt också ramarna på dina fönster. Det kan låta komplicerat, men det är inte svårt om du planerar och gör det steg för steg.

Följ dessa enkla tips så lyckas du med ditt fönsterbyte!

Hur ofta bör man byta fönster?

Det är inte alltid lätt att veta hur ofta man bör byta fönster. Det beror på flera olika faktorer, som till exempel vilken typ av fönster du har och hur mycket de används. Generellt sett kan man tänka att fönster som är mer än 25 år gamla, förmodligen behöver bytas mot nya fönster. Detta är dock bara en allmän rekommendation, och det finns inget giltigt regelverk för detta. Om du har ett gammalt hus med trasiga eller skadade fönster, kan det vara klokt att byta dem oftare. Detsamma gäller om du bor i ett hus med mycket trafik eller i närheten av en industriområde, då det finns en större risk för skador på fönstren.

Vilka olika typer av fönster finns det?

Det finns många olika typer av nya fönster, och det är ofta svårt att veta vilken typ man ska välja. De vanligaste typerna av fönster är flaggfönster, glidhängda och fasta fönster. Runda fönster är ofta mycket stora, och de passar bra i stora rum. Rektangulära fönster är vanligare i små rum, eftersom de tar upp mindre plats. Det finns även specialiserade fönster som takfönster och golvfönster, som har sina egna unika egenskaper.

Hur man byter fönster på olika typer av hus

Det finns olika sätt att byta fönster på olika typer av hus. På ett enkelt sätt kan man bara ta bort de gamla fönstren och installera nya, men det finns också fler komplexa metoder som involverar att byta ut hela fönsterkarmen. Beroende på vilken typ av hus man har, kan det vara lämpligt att använda olika metoder.

För småhus är det ofta enklare att bara ta bort de gamla fönstren och installera nya. Detta gör det möjligt att behålla den ursprungliga storleken på fönstren, samtidigt som man får tillgång till mer modern teknik. För större hus kan det dock vara nödvändigt att byta ut hela fönsterkarmen. Detta innebär oftast en större investering, men det ger också ett mycket mer modernt utseende.

Det är dags att byta ut de gamla, trasiga fönsterna mot några fräscha och nya fönster. Ta den tiden som behövs för att göra rätt val, nya fönster är menade att hålla i flera decennier!