Nyheter

Transdev vinner nya tunnelbanekontrakt i Kanada och Ecuador

Transdev kommer köra den nya ”Ontario line” i Toronto, Kanada. Detta blev klart efter att trafikhuvudmannen i Toronto offentliggjorde sitt tilldelningsbeslut i slutet av november. Tidigare i år vann Transdev även ett annat kontrakt – för Ecuadors första tunnelbanelinje i huvudstaden Quito. I båda fallen har Transdev en roll som rådgivare i såväl byggandet som utformningen av linjerna utöver att ansvara för driften.

“The Ontario line” är en cirka 16 kilometer lång fristående tunnelbanelinje under konstruktion i Toronto som kommer att binda samman två andra linjer. Transdev Kanada har vunnit upphandlingen som sträcker sig över 30 år och inkluderar såväl drift som underhåll när linjen är färdigställd. Under konstruktionsfasen kommer Transdev att spela en central rådgivande roll i utformningen och byggandet av den nya linjen.

– Med det nya tunnelbanekontraktet i Toronto växer vi inom segmentet tunga persontransporter. Det är ett område som vi satsar på och en viktig del av vårt totala multimodala erbjudande. Vi stärker vårt kunnande och vår erfarenhet av hållbart resande vilket är till nytta för det kanadensiska samhället i stort, säger Thierry Mallet vd för Transdev Group.

Detta är det andra större projektet som Transdev vunnit i Toronto-området där en 18 kilometer lång spårvagnslinje i västra Toronto är det första. Precis som med spårvagnslinjen finansieras den nya tunnelbanelinjen genom en OPS-lösning som garanterar kostnadskontroll och att tidsschemat hålls samtidigt som innovativa lösningar uppmuntras.

Transdevs roll som rådgivare vid tunnelbaneutbyggnader är en del av ett större mönster där vi exempelvis i Paris tilldelats rollen som ”shadow operator” av Société du Grand Paris och Ile de France mobilité, som bygger fyra nya tunnelbanelinjer i den franska huvudstaden. (Transdev Group and Strides International Business jointly contracted as Shadow Operator for four new Greater Paris driverless metro lines – Transdev, the mobility company).

Vinst i Quito tidigare i år

I Quito har ett konsortium bestående av Transdev och Metro Medellin of Colombia valts ut som trafikoperatörer för den 23 km långa tunnelbanan som öppnar i december. Bygget av tunnelbanan har pågått i tolv år och processen med att få fram ett vinnande anbud från en trafikoperatör startade i mars i år.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda hela vårt kunnande gällande kapacitetsstarka kollektivtrafiklösningar, baserat på vår globala erfarenhet på området. Från regionaltåg till tunnelbana, spårvägar och BRT-lösningar. Kontraktet i Quito bidrar till vår fortsatta utveckling i Sydamerika där Transdev Group sedan länge ansvarar för stora buss- och BRT-kontrakt i Colombia och Chile, säger Thierry Mallet.

I slutet av oktober offentliggjorde också Transdev Sverige ett nytt samarbete med den singaporianska kollektivtrafikoperatören STRIDES, en del av SMRT, med fokus på just tunnelbaneupphandlingen i Stockholm som dragit i gång.