Nyheter

58 000 kvm av moderna logistiklösningar

Den 14 november öppnade STIHL sitt nya centrallager i Tyskland. Lagret drivs av Hellman Worldwide Logistics och ska, utöver utökad kapacitet, medföra ökad effektivitet och en optimal positionering inom det framtidsstarka batterisegmentet.

Under måndagen den 14 november slog STIHL upp portarna till sitt nya, högteknologiska centrallager i Völklingen, Tyskland. För STIHL innebär den totala storleken på 58 000 kvm utökad lagerkapacitet, och samtidigt en förbättring av koncernens logistiska effektivitet och snabbhet. Det nya lagret förvarar och distribuerar de batteridrivna produkter och verktyg som tillverkas i fabriken i Tirol, som sedermera levereras till alla dotterbolag och auktoriserade återförsäljare av STIHL. De första leveranserna skedde genom Völklingen redan i augusti 2022, och i januari 2023 ska centrallagret vara i full drift.

– Med centrallagret i Völklingen eliminerar vi inte bara befintliga och förutsebara kapacitetsflaskhalsar, utan positionerar oss också optimalt för tillväxt, särskilt inom batterisegmentet, säger Dr. Nikolas Stihl, Chairman of the STIHL Advisory Board and Supervisory Board och fortsätter:

– En aktör kan bara förbli marknadsledare i vår bransch om snabbhet och kostnadseffektivitet inom logistiken är internationellt konkurrenskraftig i det långa loppet.

Effektivitet genom smart teknologi och utformning

Den totala arean på 58 000 kvm inkluderar även 3 000 kvm entresol och 1 600 kvm kontorsutrymme. Den nya logistik- och distributionsplatsen är utrustat med modern lager- och plockteknologi, som exempelvis smartklockor med lagernivåer och instruktioner, vilka ersätter den klassiska handhållna skannern. Dessutom gör kombinationen av smarta lösningar, så som smalgångs- och bredgångsförvaring, att anläggningen är optimalt anpassad till det gods som lagras.

Designat för ytterligare tillväxt

STIHL ska investera över 150 miljoner euro i centrallagret under kontraktsperioden till 2032. Till exempel kommer ytterligare självgående plockutrustning att användas från och med nästa år. Den mark det nya centrallagret byggs på mäter en total yta på 120 000 kvm, vilket möjliggör ytterligare expandering av centrallagret med 30 000 kvm år 2025 och förbereder STIHL för ökad försäljning. Totalt har cirka 120 nya arbetstillfällen skapats i Frankrike, Tyskland och Luxemburg.

På bilden: Dr. Nikolas Stihl (i mitten), Chairman of the STIHL Advisory Board and Supervisory Board, inviger STIHL nya centrallager i Völklingen tillsammans med representanter från STIHL och Hellmann.