Nyheter

Hexagon investerar i autonom och hållbar tillverkning genom Divergent

Hexagon AB, en ledande global leverantör av digitala verkligheter skapade genom sensorer, mjukvara och autonoma lösningar, offentliggjorde idag en investering på 100 MUSD i Divergent Technologies Inc., ett banbrytande bolag inom grön tillverkningsteknologi som lanserat den första digitaliserade modulära fabriken för fordonsindustrin.

Divergent har utvecklat en alternativ produktionsprocess till traditionell fordonstillverkning benämnt som DAPS (Divergent Adaptive Production System) som bemöter ekonomiska och miljömässiga utmaningar på ett nytt sätt. DAPS är en helt integrerad mjuk- och hårdvarulösning som skapar en komplett modulär fabrik för komplexa konstruktioner. Den patenterade processen kombinerar AI-optimerad designmjukvara, additiv tillverkning (3D-printing) och automatiserad montering för produktion av bildelar och ramar med låg vikt.

Designmjukvaran optimerar vikten, styrkan och kostnaden för produktion oavsett bilmodell. Delarna är 3D-printade och monterade autonomt, vilket minskar tillverkningstid och behovet av mänsklig interaktion. Oavsett design kan tillverkning och montering av bildelar utföras med samma hårdvara, vilket möjliggör snabba uppdateringar av design och sömlös övergång mellan olika bilmodeller utan driftstopp. Den design-oberoende processen kräver mindre energi och material, levererar starkare strukturer på kortare tid och uppnår viktminskningar med mellan 20-70 procent – vilket innebär betydande förbättringar i fordonets effektivitetsgrad.

– Tillverkningen av en bils olika delar har mycket större påverkan på miljön än vad bilens avgasutsläpp har, vilket gör nya tillverkningskoncept till ett högt prioriterat område. Vi måste hitta nya sätt att möjliggöra mer effektiv och miljövänlig tillverkning till fordonstillverkare som minimerar materialanvändning och totala kostnader. Att ta små steg framåt är helt enkelt inte tillräckligt för att rädda vår planet, säger Hexagons vd och koncernchef, Ola Rollén.

– I mitt inledningstal på HxGN LIVE Global 2022 framförde jag ett budskap om hopp för en hållbar framtid genom att belysa boven i dramat: oss själva. Den stora ökningen av utsläpp under de senaste 30 åren skedde mitt framför våra ögon, men ingen av oss vill att vi blir ihågkomna som koldioxidgenerationen – den som förorenade och värmde upp vår planet. Därför fortsätter Hexagon att investera i banbrytande och okonventionell teknologi som tar oss stora kliv framåt. Vi är den perfekta samarbetspartnern för att säkerställa kvalitet genom hela denna nya och innovativa tillverkningsprocess. Tillsammans kommer Hexagon och Divergent leverera smarta tillverkningskoncept för framtiden, fortsätter Ola Rollén.

– Vi är hedrade över detta partnerskap med Hexagon. Deras förtroende för vårt livsverk och vår vision för framtidens tillverkning tillför ny energi och entusiasm till vårt team, säger Kevin Czinger, Divergents grundare och vd.

– Denna betydande investering kommer att påskynda våra planer på att bygga ett globalt nätverk av DAPS-fabriker, som alla kan producera delar åt flera olika OEM-aktörer. Vi ser fram emot ett långsiktigt partnerskap med Hexagon i Divergents och Czinger Vehicles tillväxtresa, säger Lukas Czinger, SVP of Operations och medgrundare till Czinger Vehicles. 

Divergent grundades 2014, har sitt säte i Torrance, Kalifornien, USA, och transformerar biltillverkare till agila, designdrivna organisationer fria från capex-begränsningar. Dess egenutvecklade heltäckande lösning är applicerbar på alla strukturbaserade processer för diskret tillverkning och har redan mött kraven hos de mest krävande delarna inom fordon och flyg.

Divergents digitala, modulära, flexibla och automatiserade produktionslösning skyddas av fler än 500 patent och innebär markant lägre utsläpp under ett fordons livscykel än genom traditionell tillverkning. Företaget river inte bara ner barriärer för finansiering, geografi och miljö hos fordonsindustrin, utan har även sin egen portfölj av bilar, Czinger Vehicles, som producerar den snabbaste massproducerade bilen i världen – 21C.

Läs mer om Divergent på:

www.divergent3d.com.