Nyheter

Volkswagen-koncernen har installerat över 15 000 ultrasnabbladdare runt om i världen

Koncernen har för avsikt att bli den första internationella biltillverkaren med ett globalt nätverk med ultrasnabbladdare för alla elbilsanvändare, i allians med företagets partners. Enligt planen ska cirka 10 000 snabbladdningspunkter vara i drift i Europa och upp till 25 000 runt om i världen i slutet av 2023.

Expansionsplaner till slutet av året: upp till 25 000 snabbladdningspunkter installerade runt om i världen med hjälp av partners. Volkswagen-koncernen inledde uppbyggnaden av ett globalt snabbladdningsnätverk för flera år sedan.

– Vi är nu en av pionjärerna inom e-mobilitet och har 15 000 snabbladdare i Nordamerika, Kina och Europa som visar det, säger Thomas Schmall, i koncernledningen med ansvar för teknik.

Koncernchefen Oliver Blume om NEW AUTO och 10-punktsplanen:

– Laddning och energi är strategiska pelare och Volkswagen-koncernens kärnverksamhet.

Volkswagen-koncernen har just gjort en interimsutvärdering av sitt globala nätverk av snabbladdningspunkter runt om i världen: I slutet av 2022 hade mer än en tredjedel av de 45 000 ultrasnabbladdningspunkter som företaget planerar att installera anslutits till nätverket – totalt cirka 15 000 ultrasnabbladdare med en laddningskapacitet på upp till 350 kW. På Power Day 2021 tillkännagav koncernen sin plan att bli den första internationella biltillverkaren som tillhandahåller ett globalt nätverk med ultrasnabbladdare för alla elbilsanvändare som en del av en allians med företagets partners. Enligt planen ska cirka 10 000 snabbaddningspunkter vara i drift i Europa och upp till 25 000 runt om i världen i slutet av 2023.

Thomas Schmall i koncernledningen med ansvar för teknik och vd för Volkswagen Group Components, betonade särskilt:

– Volkswagen-koncernen inledde uppbyggnaden av detta globala snabbladdningsnätverk för flera år sedan. Vi är nu en av pionjärerna inom e-mobilitet och har 15 000 snabbladdningspunkter i Nordamerika, Kina och Europa som visar detta. Det är en prestation som vi har uppnått tillsammans med våra partners i branschen och energisektorn. Vi anser att laddning inte bara är en förutsättning för e-mobilitet, utan också ett framtida strategiskt affärsområde med hög potential. Vi har för avsikt att utöka det ytterligare i framtiden.

Snabbladdningsstationerna i Europa installeras delvis genom IONITY, ett joint venture som omfattar koncernvarumärkena Audi och Volkswagen Personbilar samt sportbilstillverkaren Porsche. Förra året tillkännagav koncernen också bildandet av Ewiva, ett joint venture i Italien, tillsammans med Enel X Way, som ingår i Enel Group. Volkswagen-koncernen installerar också snabbladdningsstationer i samarbete med BP och Iberdrola. I samarbete med BP planerar koncernen att installera cirka 8 000 snabbladdningspunkter över hela Europa. Detta nätverk utrustas bl.a. med snabbladdningsstationen Flexpole från Volkswagen Components. Koncernen samarbetar med Iberdrola för att täcka huvudtrafikleder i Spanien. I USA hanteras utbyggnaden av koncernens elektriska infrastruktur av Electrify America, det största offentliga snabbladdningsnätverket i Nordamerika. I Kina utförs detta arbete av joint venture-bolaget CAMS. Som företaget meddelade på Power Day, planerar Volkswagen-koncernen att tillsammans med partners bygga ut nätverket till 45 000 HPC-laddpunkter fram till 2025: 18 000 i Europa, 10 000 i Nordamerika och 17 000 i Kina.

– Vårt mål är att göra eldriven mobilitet tillgänglig för alla. De framgångar vi har uppnått med våra starka partners sänder det tydliga budskapet att vi har rätt strategi. Tillsammans kan vi skapa hållbar och tillgänglig mobilitet för framtiden, säger Elke Temme, SVP Charging & Energy.

Enkel elladdning med märkesspecifika laddningstjänster

Våra märkesspecifika laddningstjänster är lösningen för bekväm laddning av elbilen hemma – och i hela Europa. För närvarande finns över 400 000 laddpunkter,⁠ varav cirka 11 400 i Sverige, till förfogande. På respektive varumärkes hemsida finns mer information om tjänsten och tariffer för de olika avtalen. Självklart erbjuds samma avtalsstruktur och samma tariffer för alla våra märken.

Volkswagen We Charge

SKODA Powerpass

Audi Charging

CUPRA Easy Charging

Om IONITY

För att ytterligare lyfta e-mobiliteten kommer Volkswagen-koncernen vara med och installera hundratals snabbladdningsstationer längs Europas huvudvägar och motorvägar.

IONITY är ett Joint venture mellan BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company och Volkswagen Group med Audi och Porsche. De laddare som installeras är så kallade ultrasnabbladdare (High Power Charging) med kapacitet på 125-350 kWh och med vanlig CCS-standard.

Totalt finns nu 23 stationer i Sverige och ytterligare två stationer i norra Sverige håller på att färdigställas. För uppdatering kring nya stationer i Sverige se: https://ionity.eu/en/network/network-status

Volkswagen-koncernen har gjort laddning och energi till sin kärnverksamhet

Strategin NEW AUTO som koncernen implementerade i början av 2021 samlar alla aktiviteter inom områdena laddning och energi och övervakas av ledningsfunktionen Technology på styrelsenivå. Volkswagen Group Technology spelar nu en nyckelroll i företagets strategi för e-mobilitet, med planen att företaget ska bli en ledande leverantör av ett intelligent laddnings- och energiekosystem. Koncernchefen Oliver Blume har också understrukit denna roll i sin 10-punktsplan, en strategi som definierar området Charging & Energy som en grundläggande del av företagets framtid.

Förutom att utveckla ett globalt nätverk av publika snabbladdningsstationer, kan företaget tillhandahålla ett produktutbud som täcker alla aspekter av laddningslösningar för privatkunder och företag – från Volkswagens egen laddbox till flexibla snabbladdningsstationer, laddningstjänster och innovativa och smarta ”green-power”-tariffer. Volkswagen arbetar också med att integrera elbilar som mobila ”powerbanks” i energisystemet och skapa mervärde för förarna.