Nyheter

Gröna Mobilister: ”Vi kan inte förbjuda rysk diesel förrän vi kan spåra fossil energi”

Text: Per Östborn, chef för kampanjen We Want to Know av Gröna Mobilister Sverige

Sedan den 5 februari 2023 är det förbjudet att importera ryska raffinerade oljeprodukter till EU sjövägen, vilket kompletterar det tidigare förbudet mot rysk råolja. Trots dessa åtgärder blomstrar rysk oljeexport, längs mörka rutter.

Spökskepp fyllda med skuggig olja

Den ryska oljeexporten uppgick till 3,7 miljoner fat per dag i januari 2023, mer än någon gång under 2021, enligt The Economist.

En spökflotta på minst 600 fartyg som fraktar rysk råolja eller raffinerade oljeprodukter har dykt upp på havet och gått över från traditionell handel till ”ryska affärer”. Dessa fartyg kan segla utan transpondrar, målas om flera gånger på vägen och byter namn mitt ute i havet.

Enkel aritmetik visar att det finns stora mängder skuggolja som driver på världsmarknaden. Till exempel exporterar Malaysia 1,5 miljoner fat om dagen till Kina, trots att landet bara producerar 400 000 fat om dagen.

Sådana avvikelser är möjliga eftersom det inte finns någon mekanism för att spåra alla fossila bränslen till deras källor. Det är också ett grundläggande skäl till att sanktioner mot ryska oljeprodukter har visat sig vara ineffektiva.

Den svåra situationen återspeglas i hur dessa sanktioner fungerar. De kan kringgås genom att Ryssland exporterar råolja till Kina eller Indien, där den förädlas till bensin eller diesel. Dessa oljeprodukter kan sedan lagligen importeras till EU. Ursprungslandet blir det land där raffinaderiet är beläget, snarare än ursprungslandet för råoljan.

Bland fossila bränslen som såldes i Sverige 2021 var inte mindre än 48 procent gjorda av råvaror med okänt ursprungsland utanför EU/EES, enligt rapportering från inhemska drivmedelsbolag till Energimyndigheten.

Vi kan spåra fossil energi om vi vill

Redan 2011 föreslog EU-kommissionen att drivmedelsföretagen skulle rapportera alla råvaror från de fossila bränslena och deras ursprungsländer på massbalansnivå. Fossila bränslen med olika ursprung får då blandas som vanligt, men det måste finnas ett system som håller koll på mängden fossilt bränsle av olika ursprung som kommer in och ut i varje steg i värdekedjan.

En rapport beställd av Transport & Miljö visade att det är möjligt att konstruera ett sådant system. På grund av industrins behov följer redan en stor mängd dokumentation varje parti olja som köps och säljs. Till exempel, eftersom kvaliteten på oljan beror på dess ursprung, behöver raffinaderierna veta från vilket oljefält oljan kommer.

Den administrativa bördan för att uppnå full spårbarhet är därför begränsad. Allt som behövs är nya datainmatningar i dokumentation som redan finns. Om kostnaden för ett system för spårbarhet bärs av konsumenterna, skulle ökningen av literpriset på bensinstationen vara mindre än en tusendel av en amerikansk dollar eller euro, enligt rapporten.

Gör det nu

Igår finansierade IS ett brutalt krig med skuggolja, idag gör Ryssland detsamma. Vad kommer härnäst? Transparens är en förutsättning för att bryta den onda länken mellan olja och krig.

Gröna Mobilister Sverige har i flera år argumenterat för att sådan transparens måste genomföras. När Ryssland invaderade Ukraina krävde 26 europeiska miljöorganisationer, varav en från Ukraina, att ursprungslandet för råoljan skulle avslöjas vid tankstationer, för att konsumenterna ska kunna undvika rysk olja.

I maj 2022 uppmanade riksdagens industri- och handelsutskott den svenska regeringen att driva EU att utveckla ett regelverk för att spåra och avslöja ursprunget till fossil energi.

Sex av de åtta partierna i Sveriges riksdag lovade att arbeta mot detta mål i EU, på frågan från Gröna Mobilister Sverige inför riksdagsvalet i september 2022. Bland dem där de två största partierna i den nuvarande regeringskoalitionen, Sverigedemokraterna och Moderaterna. Det finns ett gyllene tillfälle att uppfylla löftet just nu, eftersom Sverige innehar ordförandeskapet i Europeiska rådet fram till sommaren 2023.

Utjämna spelplanen – ge förnybara energikällor en chans

Tack vare EU är bioenergi spårbar sedan snart 15 år, på samma sätt som föreslagits för fossil energi, och det finns ursprungsgarantier på elmarknaden.

Ursprunget till den el som levereras av leverantören framgår av notan, åtminstone i Sverige. I september 2022 antog Europaparlamentet en ny version av direktivet om förnybar energi som kräver att råvarorna för biobränslen och deras geografiska ursprung ska anges på miljömärken på bränsleautomater över hela Europa.

Detta är lovvärt, men hur är det med fossila bränslen? Vi måste bli av med dem, inte bara för att de ger upphov till krig och göder diktatorer, utan för att de underblåser klimatförändringarna. Ändå gynnas de eftersom de är mycket mindre reglerade än el och biobränslen. Denna obalans måste få ett slut.

Sverige har försökt gå i täten i det avseendet. Sedan hösten 2021 finns det miljömärken på bränsleautomater över hela Sverige, som visar klimatintensiteten och råvarorna för varje transportbränsle, både fossilt och förnybart. En länk finns på etiketten till en webbsida där ursprungsländerna är listade.

Men eftersom det fortfarande är omöjligt att spåra alla fossila bränslen läser vi ofta ursprungsland okänt på denna lista. Tyvärr får spökskeppen och deras fantombesättning fortfarande verka. De smyger ända fram till våra bilar för att leverera sin last. Vi betalar dem, och de överlämnar pengarna till sina herrar.

Varnas

Ett lagförslag som kräver varningsetiketter på bensinpumpar på Hawaii, som informerar kunderna om klimat- och hälsoeffekterna av förbränning av fossila bränslen, antogs nyligen av deras senatskommitté för jordbruk och miljö. Kanske borde sådana märkningar också innehålla en varning om att köp av fossila bränslen ökar risken för krig, precis som vi varnas för att köp av droger från handlare ökar risken för brott och gängvåld, eftersom ligisterna kämpar för att kontrollera marknaden.

När den uttrycks i dessa allmänna termer gäller en sådan varning inte bara Ryssland eller oseriösa aktörer som IS, utan alla makter med stora intressen i fossil energi. Tyvärr är vi fortfarande beroende av dem, som narkomaner.