Nyheter

SFVF: ”Så säkrar vi överlevnaden för bilverkstäder på landsbygden och därför är det viktigt”

Hur säkerställer man den fortsatt viktiga samhällsservice som bilverkstäderna på landsbygden utgör, och som är avgörande för att hela Sverige även framöver ska leva?

Bilverkstäderna på landsbygden tillhandahåller en viktig service för många bilberoende svenskar. Men de senaste tio åren har bilverkstadsdöden på landsbygden accelererat. 2005 fanns det totalt 6014 service- och bilskadeverkstäder. Ifjol var de drygt hälften så många – 3788 stycken.

Framför allt är det små fristående verkstäder som försvunnit främst av strukturella skäl, men nu föreligger risk för ännu ett dråpslag mot verkstäderna och bilägarna på landsbygden.

Detta är om Europaparlamentet röstar bort den nuvarande konkurrensregleringen som innebär konkurrens på lika villkor och tryggar bilägarnas valfrihet.

Lite längre bort tonar problem upp kring EU:s datalagstiftning som även den kan ha djupgående konsekvenser för bilverkstädernas förmåga att utföra en fackmässig reparation, att konkurrera.

För att förebygga fortsatt bilverkstads död på landsbygdens ser Sveriges Fordonsverkstäder Förening (SFVF) och Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) som nu lyfter frågan, även ett behov av nationella insatser som ett omställningsstöd för att klara teknikskifte med krav på investeringar i teknik och kompetens, ett motsvarande stödpaket som redan finns för livsmedelsbutiker och bensinmackar, krav på utbygd infrastruktur som fiber, skola/kompetenstillförsel, samt hur man hanterar Försvarsmaktens krav på krigsplacerade bilverkstäder.

Foto: Gerald Oswald