Nyheter

Växande e-handel för snus medför nya lagkrav

Försäljningen av snus på nätet har ökat som följd av digitaliseringen. E-handeln innebär fördelar både för företagen och kunderna men samtidigt uppstår det frågor om vilka regler som gäller. Bland annat har populariteten för vitt snus lett till nya lagkrav i Sverige.

Snusförsäljning online har ökat markant de senaste åren. Det finns flera faktorer som bidragit till detta, inte minst att allt fler webbutiker öppnat upp samtidigt som intresset för e-handel ökar. Med hjälp av mobil och dator går det snabbt att klicka hem produkter från nätet och det finns inget behov av att lämna hemmet för att handla.

Dessutom innebär snabb leverans och konkurrenskraftiga priser ytterligare fördelar och har gjort att e-handeln blivit det främsta valet för många konsumenter. När det gäller försäljning av bland annat snus online har det dock uppstått viss debatt, som har lett till införandet av flera nya lagkrav.

Legitimering med BankID för att köpa snus online

I Sverige är det olagligt att sälja tobaksprodukter till personer under 18 år, och detta gäller även för försäljning av snus online. För att säkerställa att kunderna är över 18 år används BankID för att köpa online. Just BankID är ett av de vanligaste systemen för legitimering på nätet. Den elektroniska identifieringstjänsten är kopplad till användarens bank och innebär att ålder och identitet säkerställs vid varje beställning.

Det är viktigt att notera att företagen som säljer snus online har ett ansvar att säkerställa att kunderna är över 18 år. Om en minderårig lyckas köpa snus från ett företag online kan företaget åtalas och straffas enligt svensk lag. Precis som en fysisk butik måste se till att den som köper har fyllt 18 måste alltså svenska tobaksförsäljare på nätet göra samma sak.

Bredare utbud av produkter

Utbudet av snus online kan variera beroende på aktör, men generellt sett kan man säga att utbudet är bredare än i vanliga butiker. Vissa kunder vänder sig till webben eftersom de kan hitta varianter som är svåra att hitta i vanliga butiker. Många e-handelsföretag har ett stort utbud av olika märken och smaker från olika tillverkare, allt från klassiskt portionssnus och lössnus till tobaksfria alternativ som vitt snus.

Vitt snus är en produkt som fått ett uppsving under de senaste åren, något som har väckt debatt på flera håll. Anledningen är bland annat att många unga personer intresserat sig för det tobaksfria vita snuset, som ofta är smaksatt, och att hälsoriskerna varit oklara. Trots att produkten är fri från tobak så är vitt snus en nikotinprodukt, vilket innebär att det är beroendekallande och att det finns hälsorisker.

Nya lagkrav omfattar även vitt snus

Den 1 augusti 2022 trädde en ny lag i kraft för försäljning av tobaksfria nikotinprodukter. Efter beslut från riksdagen infördes en 18-årsgräns för alla köp av vitt snus, en gräns som alltså tidigare inte funnits. Kravet omfattar även att butikerna, oavsett om de säljer på nätet eller i fysisk butik, måste informera tydligt om förbudet mot att sälja nikotinprodukter till någon under 18 år. Syftet med den nya lagen var att förbättra skyddet för barn och unga personer, mot produkter som kan vara beroendeframkallande.

Den nya lagen om tobaksfria nikotinprodukter medförde också att marknadsföringen blev hårdare reglerad. Reklamen fick inte längre vara påträngande, uppsökande eller uppmana till användning av till exempel vitt snus. Budskapet får inte heller rikta sig till eller skildra personer under 25 år.

Liknande regler som för vanligt snus och tobak

Vid årsskiftet, 1 januari 2023, trädde ytterligare regler i kraft som omfattar tobaksfria nikotinprodukter. Numera ska produkterna märkas med hälsovarningar och innehållsdeklaration precis som traditionella tobaksprodukter.

Det infördes även produktkontroll som betyder att tillverkare, importörer och distributörer behöver samla in information om potentiella skadliga hälsoeffekter. Ifall brister upptäcks i en produkt måste företagen vidta åtgärder och meddela Folkhälsomyndigheten.

Skatt vid köp från utlandet på nätet

E-handeln för tobak har även skapat vissa frågetecken kring skatteregler och import. Tullverket informerar på sin hemsida att det är lagligt att handla cigaretter och snus på nätet, även från andra länder både i och utanför EU. Däremot måste köparen alltid betala svensk tobaksskatt, oavsett hur mycket man beställer. Ifall man genomför ett köp online från till exempel USA, behöver man även betala tull och moms. E-handel av till exempel snus är tillåtet från alla länder till Sverige så länge man beställer ”för sitt eget eller sin familjs privata bruk”.

Sammanfattningsvis är det tydligt att e-handelns genomslag på tobaksmarknaden har skapat behov av nya lagkrav. Syftet med dessa är främst att skydda konsumenter, särskilt unga, mot hälsorisker och att ge tydlig information om produkterna, även när försäljningen sker online