Nyheter

Xiaomis AR-glasögon: Går att spegla smart-TV-sändning direkt i tv:n eller tända och släcka lampor i hemmet

Xiaomi visade upp en ny konceptmodell för trådlösa AR-glasögon under Mobile World Congress i Barcelona, med lättare design och en mängd nya funktioner.

Glasögonen, som heter Xiaomi Wireless Smart AR Glasses Discovery Edition, väger bara 126 gram och använder genomgående lättviktiga material som kolfiber, magnesium-litiumlegering och ett egenutvecklat batteri. Även uppkopplingsteknologin är egenutvecklad, med endast 3 millisekunders latens mot en parad telefon.

Glasögonens micro-OLED-skärmar har försetts med innovationer som ska ge en naturlig upplevelse oavsett betraktningsvinkel. Skärmteknologin ger ett PPD-värde (Pixels per Degree) på 58 vilket är nästan i klass med vad det mänskliga ögat kan uppfatta. De har också prismor för att styra fördelningen av ljus, och linser som kan anpassa sig till olika ljusförhållanden och en ljusstyrka på upp till 1200nit. I blacout-läge får användaren en helt virtuell upplevelse medan transparent läge ger en mer komplett AR-upplevelse som blandar verkliga och virtuella element.

En annan egenutvecklad nyhet är styrningsfunktionen som bygger på fingerledernas rörelse och därmed möjliggör att man kan navigera direkt i glasögonen, exempelvis öppna och stänga appar eller läsa webbsidor, med små, diskreta handrörelser. Glasögonens aktivitetsfält är också väldigt anpassningsbart.

Genom att koppla upp glasögonen med en enhet som är kompatibel med Snapdragon Spaces, exempelvis telefonerna i Xiaomis 13-serie som börjar säljas i Sverige den 8 mars, kan man också interagera med andra smarta enheter, exempelvis spegla en smart-TV-sändning direkt i tv:n eller tända och släcka lampor i hemmet.

Glasögonen visades första gången upp vid Xiaomis globala lanseringsevent för 13-serien den 26 februari och fanns även i företagets utställningsyta under Mobile World Congress i Barcelona.

Än så länge finns det dock ingen information om huruvida AR-glasögonen kommer att lanseras globalt och vilket pris de i så fall kommer att ha.