Nyheter

Elbilsmarknaden växer – men nu växer också förlusterna

Elektrifieringen av bilbranschen går snabbare än många väntat sig, något som reflekteras i hur mycket som spenderas på elbilsmarknaden varje år. Kumulativt uppgår nu elbilsförsäljningen till 10,4 biljoner kronor, eller 10 378 040 000 000.

Trenden för laddbara och eldrivna bilar ökar för varje år som går. Enligt Mordor Intelligence beräknas omsättningen för elbilsmarknaden öka med en CAGR på över 27% per år under de kommande åren. Det land som kommit längst hittills är vårt kära grannland Norge. Under våren 2021 uppgick nybilsförsäljningen av laddbara bilar till 95% där rena elbilar var över 56%.

De övriga länderna i Norden följer efter, liksom övriga Europa och framförallt Kina. Trots att amerikanska Tesla har fått enorm uppmärksamhet, går dock utvecklingen i USA inte lika snabbt framåt.

Tesla  – nummer ett med en årstillverkning på långt över en miljon bilar

Tesla är som sagt mest kända för sina elbilar, men de som investerar i Tesla aktier gör det utifrån att Tesla förutom elbilar även har mjukvara för självkörande bilar där de kommit långt, samt flera andra teknikavdelningar. Tesla har också ett försäkringsbolag, solcellsprodukter, mobilitetstjänster m.m.

Globalt är Tesla för tillfället oslagbara med Model 3 som den mest framgångsrika elbilen över huvud taget och Model Y som hamnar på en tredjeplats. Det ger amerikanerna en överlägsen ställning på elbilsmarknaden, där till och med giganter som VW (plats 2) och GM (plats 3) får se sig slagna.

Tesla har redan idag ett stort försprång med sinna höga volymer. Bolaget är dessutom världsledande när det gäller effektiv produktion. Man har även höga marginal per bil. T.ex så är kostnaderna idag 30% lägre per tillverkad bil än 2018.

Svenska Polestar – tätaste servicenätverket i Europa 

Polestar är ett premiummärke som bygger elbilar och hybrider med bas i Göteborg. Bolaget härstammar ursprungligen från Volvo Car. För att snabba på tillväxten och ta upp kampen med Tesla i Nordamerika tog bolaget steget att listas i USA via en SPAC (Gores Guggenheim) under svenska midsommarafton 2022[2].

Polestar inledde 2022 med god försäljning, på en stadig 4:e plats på elbilsmarknaden i Sverige. De senaste månaderna har dock bilen blivit passerad av flera hetare konkurrentmodeller och lanseringen av nästa generation Polestar-modell är inte långt borta.

Men nu växer också förluserna: Börskurserna har i fler fall mer än halverats på ett år:

Polestar har rasat med 68% på ett år – Tesla med 36%.

Polestar säkrade nyligen ett lån från ägarna på 1,6 miljarder.

VD Thomas Ingenlath säger i en kommentar till Dagens Industri:

– Vår verksamhet kommer fortsätta ta fart under året när vi börjar producera Polestar 3 – och med Polestar 4 i startblocken.

Polestar kan i alla fall trösta sig med ett tätare servicenätverk i Europa eftersom man kan utnyttja Volvos resurser.