Nyheter

Nu slår Conexpo upp portarna

Nu slås portarna upp för Conexpo i Las Vegas, årets största anläggningsmässa. En av många tekniska innovationer som visas är en drönarburen belysning för byggarbetsplatser. Fördelarna är enligt amerikanska tillverkaren Blue Vigil att den är enklare att placera än traditionella belysningar och att den eliminerar farliga skuggor och bländningar

ALED Portable Light består av en drönare på vilken fyra högintensiva LED-lampor är monterade. Den kan enkelt placeras exakt där belysning behövs. Drönaren är kopplad till en kontrollenhet med en kabel som förser lamporna med ström. Den kan kopplas till ett fast eluttag, en generator eller en inverter.

Från kontrollenheten kan lamporna riktas och ljusstyrkan kan regleras. Kontrollenhet och drönare förvaras i en transportlåda som enkelt kan flyttas av en person.

– Att lysa upp ett arbetsområde direkt ovanifrån eliminerar farliga skuggor eller bländning som skapar farliga förhållanden för arbetare och bilister, säger Robert Schumann, vd på Blue Vigil.

ALED Portable Light klarar att lysa upp en yta på 743 kvadratmeter. Drönaren placeras 12–30 meter ovanför det område som ska belysas. Utrustningen väger 34 kilo och vid användning placeras transportlådan, locket öppnas och med en knapptryckning höjs drönaren till önskad höjd.

På bilden: ALED Portable Light är en drönarburen belysning för byggarbetsplatser som visas på Conexpo i Las Vegas