Nyheter

Samtliga 17 elbussar i Västerås är nu redo för trafik

Svealandstrafiken har fått den sista leveransen av de nya elbussarna till Västerås stadstrafik. Det innebär att alla 17 elbussar nu är redo för trafik, och att en fjärdedel av Svealandstrafikens bussflotta i Västerås är elektrifierad.

Efter leverans och nyligen genomförd besiktning av de sista sju elbussarna är samtliga av Svealandstrafikens 17 nya elbussar i Västerås nu redo för trafik.

– Vi har längtat efter det här, så det känns givetvis roligt att alla elbussar nu är här och redo att rulla ut på vägarna. Vi ser fram emot att få välkomna ännu fler resenärer ombord på våra nya elbussar, som nu uppgår till en fjärdedel av vår totala bussflotta i Västerås, säger Niclas Ögren, trafikchef Västerås på Svealandstrafiken.

Med siktet framåt

Svealandstrafiken började trafikera stadstrafiken i Västerås med de tio första elbussarna i oktober förra året, och hittills har reaktionerna och erfarenheterna varit goda, både bland förare och resenärer.

– Vi har kört med elbussarna i nästan sex månader och även om det fortsatt finns en del saker att finslipa så har det gått bra. Förarna upplever en bättre arbetsmiljö och för resenärerna har det inneburit en betydligt tystare och behagligare resa. Nu fortsätter arbetet med att göra bussresan ännu bättre, säger Geert Schaap, chef för teknik och innovation på Svealandstrafiken.

Den nya elbussen från Volvo, en ledbuss av modellen Volvo 7900 Electric, kan ta upp till 120 personer och har en räckvidd på minst 200 km. Laddning sker på Svealandstrafikens depå i Västerås.