Nyheter

Ransomware ökar på geopolitisk nivå – ChatGPT skriver koden

Chat GPT-4 har precis lanserats. David Warburton, chef på F5 Labs som bevakar cybersäkerhetstrender kommenterar hur Chat GPT kan användas av cyberkriminella för att attackera svensk infrastruktur:

– Ett sätt som ChatGPT kan komma att påverka den svenska industrin under kommande året är att kvalitén på nätfiske-attacker troligtvis kommer att höjas. Genom att använda sig av stora språkmodeller, såsom ChatGPT, kan cyberkriminella från andra länder inte bara skriva trovärdiga email på svenska – de kan också ha en mycket detaljerad och genuin konversation om industrin. En attackerare behöver alltså inte kunna någonting alls om exempelvis stålindustrin för att kunna lura en anställd på ett stålverk att han eller hon arbetar där, och på så vis genom social manipulation hacka sig in i företagets datasystem, säger David Warburton. 

– En annan sak att se upp för är ransomware-attacker, som kan komma att drabba kritisk infrastruktur till allt högre grad under kommande året. Viktiga exportindustrier, exempelvis stål och skogsindustrin i Sverige, kan drabbas lika väl såsom sjukvård, telekom och banksektorn. AI-verktyg såsom ChatGPT, kan komma att användas för att skriva skadlig kod till ransomware-attacker mot dessa viktiga industrier – även av cyberkriminiella som saknar programmeringskunskaper. Men jag tror inte att det stannar där – i framtiden kommer vi kunna se att AI inte bara skriver enskild skadlig kod, utan AI kommer att användas som ett kontroll- och kommandosystem som konstant får uppdateringar från den skadliga koden och därmed omedelbart kan upptäcka och exploatera sårbarheter hos ett tilltänkt mål, fortsätter David Warburton. 

– Slutligen innebär dessa nya AI-verktyg inte bara nya hot – de innebär också nya möjigheter. Exempelvis kan industrin använda nya AI-verktyg för att faktiskt skydda sig själva, och skanna sina egna system och databaser för sårbarheter. Detta kan ta en människa veckor, kanske till och med månader att göra, avslutar David Warburton.