Nyheter

Världens första helelektriska skid-steer-lastare och ny, helelektrisk och autonom konceptmaskin på CONEXPO

Bobcat har tagit innovation till nästa nivå med introduktionen av två nya konceptmaskiner som presenteras på CONEXPO 2023.

Efter lanseringen 2022 av Bobcat T7X, världens första helt elektriska kompakta bandlastare, har Bobcat nu presenterat världens första helelektriska minilastare, Bobcat S7X. Bobcat har också gått över branschens förväntningar med avtäckningen av sin nya konceptbandlastare, Bobcat RogueX. Denna nästa generations konceptmaskin utforskar kapaciteten för elektrisk kraft, autonom drift och dubbel lyftarmsgeometri.

– På Bobcat tänjer vi alltid på gränserna för att utforska nästa ledande framsteg som hjälper våra kunder att åstadkomma mer och driva branschen framåt, säger Scott Park, Doosan Bobcats VD och vice ordförande. Som organisation är vi fast beslutna att förnya för våra kunders behov först och främst, så att de kan bli mer effektiva, mer produktiva och mer framgångsrika.

Om S7X helelektrisk skid-steer-lastare

Precis som T7X är S7X helt elektrisk, eftersom den drivs av ett 60,5 kWh litiumjonbatteri, har elektriska drivmotorer och använder kulskruvställdon för lyft- och tiltfunktioner.

Tillsammans genererar batteriet och den elektriska drivlinan otroliga prestandaegenskaper, med momentana vridmoment som är så mycket som tre gånger större än traditionella lastare. Den kraftfulla lastaren balanserar hållbarhet och prestanda med nollutsläpp och är utrustad för att överträffa sin dieseldrivna motsvarighet.

Denna minilastare erbjuder förare en smidig och bekväm upplevelse med minimala vibrationer och nästan tyst drift.

S7X kan arbeta i upp till 8 timmar på en enda laddning beroende på applikation, vilket ger de flesta operatörer mer än en hel dags arbete när pauser och stillestånd beaktas. En full laddning tar cirka 10 timmar.

– Som uppfinnaren av den ursprungliga minilastaren är vi glada över att ta maskinen som skapade branschen och återuppfinna den igen, säger Joel Honeyman, Doosan Bobcats vicepresident för Global Innovation. S7X är en otrolig produkt med verkliga tillämpningar som kan stödja operatörer på miljökänsliga platser, i bullerbegränsade områden och för inomhusdrift.

För närvarande debuteras S7X minilastare som en prototypmaskin.

RogueX: konceptmaskin som bryter mot alla regler

Bobcat RogueX kombinerar tekniskt avancerade funktioner för att göra den till en unik konceptuell maskin. Även om den mest liknar en bandlastare, är maskinen i en liga för sig.

Som ett forsknings- och utvecklingsprojekt byggdes maskinen som en provningsplats för att främja Bobcats innovationsfärdplan, utvärdera kundernas uppfattningar och testa gränserna för maskinens funktionalitet.

– RogueX skapades med hänsyn till framtidens arbetsplats och hur en kunds behov kan utvecklas – med fokus på användarvänlighet, fjärrstyrd drift, autonom funktionalitet, hållbar drift och funktioner som gör att operatörer kan åstadkomma mer med en maskin, sa Honeyman.

När arbetsplatserna förändras och operatörerna övergår till fjärrstyrning tog Bobcat sitt koncept vidare genom att helt eliminera en operatörsstation. Maskinen utforskar idén om att arbeta där människor inte kan gå för att ta itu med mer arbete på fler platser än någonsin från en avlägsen position.

Genom att bygga lastaren utan hytt och använda avancerad kinematik, har RogueX nästa generations unika funktionalitet inklusive både vertikal- och radiell-bana lyftkapacitet i en maskin.

Den helt elektriska och autonoma konceptmaskinen producerar nollutsläpp eftersom den har ett litiumjonbatteri, elektriskt drivsystem och ingen hydraulik.

– Efter vår framgångsrika utveckling av att bygga en helelektrisk lastare [Bobcat T7X] ville vi tänka större, bredare och ta ett kliv långt in i framtiden, säger Matt Sagaser, Director of Innovation Accelerated på Bobcat. Vårt engagerade innovationsteam tog ett djärvt tillvägagångssätt och designade en maskin som bryter mot alla regler. RogueX sätter ett ramverk för vad som är möjligt, och vårt team har precis börjat med vad som är härnäst.