Nyheter

En ny elektrisk era närmar sig för BMW Group

År 2022 mer än fördubblade BMW Group sin försäljning av elektriska fordon. Över 215 000 nya elbilar levererades till kunder runt om i världen. Återigen levererade BMW Group betydligt fler elbilar till sina kunder än vad de traditionella europeiska konkurrenterna gjorde. Nu närmar sig nästa elektriska era, med nyheter i en rad olika former och segment.

Nyligen meddelade BMW att lanseringen av helt nya BMW i5 påbörjas inom kort. I oktober rullar de första bilarna ut på världens vägar och våren 2024 får de sällskap av BMW:s första elektriska kombi, BMW i5 Touring. Nu avslöjar BMW att en annan elektrisk nyhet har premiär i år, den nya kompakta SUV:en med namnet iX2.

NEUE KLASSE – ny standard och ett globalt produktionsnätverk

Lanseringen av NEUE KLASSE-generationen kommer också allt närmare. NEUE KLASSE är namnet på ett helt nytt sortiment av elektriska modeller från BMW med en helt ny omdefinierad IT- och mjukvaruarkitektur, samt en ny generation högpresterande elektriska drivlinor och batterier.

De två redan presenterade konceptbilarna, BMW i Vision Circular och BMW i Vision Dee, representerar den cirkulära och digitala aspekten för nästa era av elbilar från BMW. På bilsalongen IAA Mobility i München i höst kommer BMW att visa vad som väntar från 2025 och framåt.

BMW har tidigare sagt att de första modellerna som lanseras i NEUE KLASSE kommer att vara en sedan i 3-seriesegmentet och en sportig SUV. Nu säger det tyska företaget att minst sex modeller kommer att lanseras under de första 24 månaderna.

Produktionen av den nya generationens elbilar startar vid den nya fabriken i Debrecen, Ungern, som endast kommer att producera NEUE KLASSE-modeller. Från och med 2026 kommer NEUE KLASSE-modeller också att produceras vid fabriken i München, Tyskland, och från och med 2027 även vid fabriken i San Luis Potosi, Mexiko.

Innan decenniets slut förväntas NEUE KLASSE-modellerna stå för mer än hälften av BMW:s försäljningsvolym.

Framtidens Head-Up Display: BMW Panoramic Vision i NEUE KLASSE

Den avancerade head-up-displayen som projicerar över hela vindrutans bredd på BMW i Vision Dee vision-bilen är inte en avlägsen vision, utan en blick framåt mot NEUE KLASSE. Från och med 2025 kommer denna innovation att finnas tillgänglig för första gången som ”BMW Panoramic Vision” i NEUE KLASSE-modellerna.

BMW Panoramic Vision visar information som är relevant för föraren och passagerarna med högre ljusintensitet och kontrast i ett mörkt belagt område längst ner på vindrutan. Detta skapar en extremt skarp bild som alltid syns över vindrutans bredd, samtidigt som relevant information för körsituationen alltid finns tillgänglig på rätt plats – vid rätt tidpunkt.

Förutom BMW Panoramic Vision kommer ytterligare nya kontroll- och informationselement från en ny generation av BMW iDrive infotainmentsystem att presenteras i NEUE KLASSE.

MINI och Rolls-Royce: Helt elektrisk inom tio år

MINI är på väg mot en helelektrisk framtid från början av 2030-talet. Den elektriska kärnfamiljens kommer inom de närmaste åren inkludera en ny 3-dörrars modell, MINI Cooper, en ny crossover-modell i småbilssegmentet, MINI Aceman och en crossover-modell i det kompakta segmentet, MINI Countryman. De första modellerna har premiär senare i år.

Nyligen meddelades också att produktionen av den nya generationen MINI Countryman kommer att starta 2023 på BMW Group Plant Leipzig, Tyskland.

År 2030 ska också Rolls-Royce ha en exklusiv helelektrisk produktportfölj. Första elektriska modellen ut är Rolls-Royce Spectre, som firade sin världspremiär 2022. De första bilarna kommer att levereras till kunderna i år.

Dynamisk tillväxt av elbilar under de kommande åren

Med ett utbud på cirka ett dussin helelektriska modeller redan förväntar sig BMW Group en brant kurva i elbilsförsäljningen under de kommande åren. I år räknar man med att elbilsförsäljningen kommer utgöra femton procent av den totala volymen, för att sedan fortsätta växa till tjugo procent 2024, tjugofem procent 2025 och 2026 beräknas var tredje ny bil vara en elbil.

Beroende på marknadsförhållandena under andra halvan av decenniet, utvecklingen av råvarupriser och tillgänglighet och den globala expansionen av laddningsinfrastruktur räknar BMW Group med att nå mer än 50 procents andel elbilar i god tid före år 2030. Det betyder att företaget också har som mål att leverera mer än 10 miljoner elfordon till kunder runt om i världen år 2030.