Nyheter

SafetyWing: ”De ökande levnadskostnaderna kommer att skaka om dagens arbetsmarknad”

Forskning från den globala hälso- och försäkringsleverantören SafetyWing visar att de ökande levnadskostnaderna kommer att skaka om dagens arbetsmarknad och allt fler kommer gå över till att arbeta helt på distans. Därför lanserar man nu Borderless, en helt ny plattform för att hjälpa de som är, eller vill bli, distansarbetare.

De senaste årens pandemi introducerade en stor del av världens befolkning till distansarbete. Men trots att det nu är fritt fram för de flesta att arbeta från kontoret gör de ökade levnadskostnaderna att allt fler anställda överväger att gå över helt till distansarbete.

En ny studie bestående av nästan 4 500 svarande visar bland annat att:

77 % av alla kontorsanställda överväger att arbeta helt på distans på grund av ökade levnadskostnader

En tredjedel av alla som gått över till att arbeta på distans rapporterar att de har mer ekonomisk stabilitet sedan bytet

Av dessa har nästan hälften (46%) kunnat spara pengar som ett resultat • 91 % av distansarbetarna rapporterar ökad arbetstillfredsställelse

57 % anger ”mindre utgifter” som en viktig fördel till distansarbete Undersökningen är gjord på uppdrag av SafetyWing, ett företag som nu bygger ett globalt socialt skyddsnät för distansarbetare som omfattar gränsöverskridande hälsoförsäkring där bland annat tjänster som distansterapi och pension kommer erbjudas.

Undersökningen visar också att 86 % av arbetssökande menar att möjligheten att arbeta på distans är en avgörande faktor när man söker nya jobb. Möjligheten att kunna arbeta flexibelt är till och med så tilltalande att 1 av 5 svarande uppgav att de lämnade sitt senaste jobb för att de saknade möjligheten att arbeta på distans, en tredjedel av dem (29%) svarade att de skulle ha stannat i rollen om distansarbete varit tillgängligt.

Som de största fördelarna med distansarbete angavs:

Ökad flexibilitet (93%)

Ökad arbetsglädje (91%)

Mer frihet (91%)

Ökad produktivitet (88%)

Ökad motivation (88%)

Minskad stress (62%)

Minskade utgifter (57%) 

För många räcker det dock inte att bara ha möjligheten att arbeta hemifrån, så många som 77% uttrycker intresse för att bli en så kallad ”digital nomad”; att med hjälp av dagens teknik kunna resa och arbeta från vart som helst i världen. Tre fjärdedelar (76 %) av de ”nomad-nyfikna” menar att det som lockar är att exempelvis kunna jobba från stranden eller sin internationella favoritstad.

Som svar på dessa resultat lanserar nu SafetyWing sin nya Borderless-plattform för att tillhandahålla alla funktioner som behövs för att arbeta som en resande nomad. Detta inkluderar bland annat råd kring hur man gör övergången till distansarbete så bra som möjligt, hur man löser frågor kring visum och skatter, hur man väljer nästa destination att besöka och arbeta ifrån, information kring kulturen och hur man kan engagera dig i samhället, gräns- och inresebegränsningar samt covid- och vaccinationsstatus per land. Allt det viktigaste för att göra livet för resande distansarbete så smidigt som möjligt.

Plattformen Borderless kan också presentera förslag på destinationer att besöka och arbeta från som de flesta kanske inte ens har tänkt på och även ge förslag på destinationer där levnadskostnaderna inte påverkats. Införandet av digitala ’nomadvisum’ i över 40 länder över hela världen har möjliggjort mångas drömmar om att arbeta ”gränslöst”.

Men möjligheten att arbeta från paradisstränder är inte den enda fördelen som rapporterats av dem som har tagit steget till en nomadisk livsstil, eftersom nästan hälften (44 %) uppger att deras inkomst ökade som ett resultat. Och av dessa har 46 % också kunnat spara mer pengar sedan bytet gjordes, på grund av möjligheten att arbeta från destinationer där levnadskostnaderna är betydligt lägre än i hemlandet. Av de tillfrågade som arbetar på distans har 70 % bara medborgarskap i ett land, och nästan 70 % meddelar att arbetsgivaren tillhandahåller de nödvändiga verktygen för att arbeta på distans – som utbildning och teknik.

– Distansarbete är det största paradigmskiftet i vår generation. Pandemin accelererade trenden och nu driver levnadskostnadskrisen ännu fler människor att utforska fördelarna med mer flexibilitet och självständighet. SafetyWing erbjuder bland annat branschledande hälsoförsäkring för distansarbetare och företag och vi strävar hela tiden efter att tillhandahålla den bästa servicen för att människor skall kunna leva en mer nomadisk livsstil, säger Sondre Rasch, medgrundare och VD för SafetyWing.

SafetyWings produkter är designade för att sudda ut geografiska gränser och möjliggöra ett mer flexibelt arbetssätt. Man har bland annat lanserat Nomad Insurance, den första rese- och sjukförsäkringen speciellt anpassad för nomadens behov. Remote Health är en fullfjädrad hälsoförsäkring för team som inte arbetar från samma geografiska plats, och SafetyWing utvecklar för närvarande Remote Health på individnivå, Remote Retirement, Remote Doctor och Remote Therapy.

‘Målet är att tillhandahålla ett fullvärdigt socialt skyddsnät för distansarbetare över hela världen.